Η ηθοποιός από τις κινήσεις που έχει κάνει δείχνει ότι θα πολεμήσει σκληρά όχι μόνο για την κόρη της αλλά και για να αποκομίσει περισσότερα οικονομικά οφέλη. Διόλου τυχαίο άλλωστε είναι ότι στους νομικούς που χειρίζονται την υπόθεση περιλαμβάνεται και ο δικηγόρος Αλαν Μαγιέφσκι, επιφανής νομικός της Νέας Υόρκης με ειδικότητα σε ακριβά διαζύγια, γνωστός και με το παρατσούκλι «ο κύριος 50%».

Ο Μαγιέφσκι έχει τη φήμη ότι καταφέρνει να αποσπά το 50% των περιουσιακών στοιχείων πολυεκατομμυριούχων της Γουόλ Στριτ για λογαριασμό των πρώην συζύγων τους.

Στην προκειμένη περίπτωση από τα 218 εκατ. ευρώ στα οποία ανέρχεται η περιουσία του (μέχρι προσφάτως) ζεύγους Κρουζ – Χολμς, τα 198,4 εκατ. προέρχονται από τις επαγγελματικές δραστηριότητες του Τομ Κρουζ και μόλις τα 19,8 εκατ. ευρώ από εκείνες της Χολμς.

Νομικοί κύκλοι της Νέας Υόρκης εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι στο επίκεντρο της δικαστικής διαμάχης θα βρεθούν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του Τομ Κρουζ. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πλευρά της κ. Χολμς θα δομήσει την υπερασπιστική γραμμή της με άξονα τη Σαϊεντολογία» ανέφερε ο έτερος νομικός Μάικ Πολ, ειδικός στη διαχείριση κρίσεων, που προσφέρει τις εξειδικευμένες γνώσεις του σε δημόσια πρόσωπα για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν ενώπιον δικαστών και ενόρκων.

Στην ουσία το διακύβευμα του διαζυγίου, ανέφεραν άνθρωποι από το ευρύτερο περιβάλλον του ζευγαριού, δεν είναι άλλο από την ψυχή της μικρής Σούρι. Λέγεται πως οι δυο τους διαφωνούσαν σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση της κόρης τους και ως αιτία της προστριβής προβάλλεται η πίστη του Τομ στη Σαϊεντολογία.

«Η Κέιτι ήθελε να στείλει στο σχολείο την κόρη της, όπως όλα τα παιδιά και να της έχει ένα σταθερό πρόγραμμα, ενώ ο Τομ διαφωνεί. Δεν πιστεύει στην πειθαρχία και δεν είναι καθόλου αυστηρός με τη Σούρι. Μάλιστα της φέρεται ως ενήλικη και αυτό προκαλούσε μεγάλες τριβές ως προς την ανατροφή της».

Η Κέιτι Χολμς θέλει να διασφαλίσει ότι ο Τομ Κρουζ δεν θα έχει καμία επίδραση σε θρησκευτικά ζητήματα γι’ αυτό και διεκδικεί την κηδεμονία της Σούρι εξ ολοκλήρου. «Η Σούρι είναι πλέον σε μια ηλικία που κάλλιστα θα μπορούσε να επηρεαστεί από τη Σαϊεντολογία και η Κέιτι θέλει να προλάβει να μην αναπτυχθούν δεσμοί και η κόρη της προσηλυτισθεί στη θρησκευτική οργάνωση» σημείωσε ο Μάικ Πολ.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη Χολμς ήταν η απόφαση του Κρουζ να παρακολουθήσει η Σούρι μαθήματα σε σχολείο που λειτουργεί στην έδρα της Σαΐεντολογίας, με αποτέλεσμα να προκαλέσει πανικό στη Χολμς. Ο πατέρας της Σούρι επιθυμούσε η κόρη του να μυηθεί στη Σαΐεντολογία διότι θα αποκτούσε ένα ποιοτικό θρησκευτικό υπόβαθρο εν αντιθέσει με τη μητέρα της με τις συντηρητικές ρωμαιοκαθολικές πεποιθήσεις.