Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συνέχιση της μνημονιακής λιτότητας είναι που θα οδηγήσει στο τέλος στην εξώθηση, στην οικειοθελή αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη, εξέλιξη που χαρακτήρισε «απευκταία για όλους».

Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, την οποία κατηγόρησε ότι κατάφερε να εξαιρέσει τη χώρα από τις «καταρχήν θετικές» αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, συμπληρώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο έστειλε «ευδιάκριτο μήνυμα ότι παραιτήθηκε από την Ευρώπη πριν καλά-καλά αναλάβει».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι καμία συζήτηση για κανένα θέμα δεν μπορεί να ξεκινήσει με την τρόικα, πριν διασφαλιστεί ρητά για τη χώρα το κεκτημένο της 29ης Ιουλίου.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στα όσα ανέφερε στην ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Ο κ. Τσίπρας επιμένει να μιλά για ακύρωση της Δανειακής Σύμβασης, την οποία θέλει να την αντικαταστήσει με ένα νέο, δικό του μνημόνιο της δραχμής.

»Σήμερα, ζητά να μην υπάρξει ούτε καν η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, που αποτελεί μία ανάσα ανακούφισης στην Ελληνική Οικονομία.

»Αυτός που έχει παραιτηθεί από την πραγματικότητα και την υπευθυνότητα είναι ο κ. Τσίπρας, που μάχεται να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη με κάθε τρόπο».