Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τρις αποψινές συνομιλίες του με την Κύπρια ομόλογο του Ερατώ Μαρκουλλή, τις οποίες χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμες, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι συζητήθηκαν η πορεία του Κυπριακού, η πρόοδος των ερευνών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η άρτια προετοιμασία, που έγινε για την Ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου.

«Μιλήσαμε ακόμα», είπε, «για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, τις τελευταίες εξελίξεις στην

Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και την κατάσταση στη Συρία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι συνομιλίες, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, «επαναβεβαίωσαν και επιβεβαίωσαν την ταύτιση αντιλήψεων και στόχων Ελλάδος και Κύπρου, καθώς και το άριστο και στενό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στα δύο Υπουργεία μας».

Στις δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε και τα εξής:

-Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται ολόψυχα και έμπρακτα στο πλευρό της Κύπρου.

-Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αποτελεί το «κλειδί» για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η λύση αυτή πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, να βασίζεται στις Αποφάσεις του Οργανισμού των

Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε επίσης ότι θεωρεί ότι «είναι στρατηγικό λάθος της Τουρκίας να μην αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους σημαντικούς φυσικούς πόρους στην κυπριακή ΑΟΖ, ως κίνητρα για ταχύτατη επίλυση του Κυπριακού».

Η επίτευξη λύσης είναι προς το συμφέρον όλων μας, είπε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όμως, η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί με διχοτομικά σχέδια, και να αποφεύγει τις επαφές με την Κυπριακή Προεδρία, ενώ προβαίνει ακόμα σε επιθετικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για κινήσεις αδιέξοδες, που επιβαρύνουν το κλίμα, καθυστερώντας την επίλυση του κυπριακού ζητήματος».

Πρέπει, υπογράμμισε, άμεσα να σταματήσει το κλίμα επιθετικότητας έναντι της Κύπρου, όπως επίσης και η διατύπωση απειλών κατά της Κύπρου.

Αναφερόμενος στην Κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., που άρχισε σήμερα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι πρόκειται πράγματι για μια ιστορική ημέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την Ευρώπη.

Επίσης, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι, όταν περάσει αυτό το εξάμηνο, «η Κύπρος θα έχει σφραγίσει με τις πρωτοβουλίες της, με την εξαίρετη οργανωτικότητα της σημαντικά αποτελέσματα, που θα καθορίσουν το μέλλον της νέας μεγάλης μας χώρας, της Ευρώπης».

«Στο τέλος αυτού του εξαμήνου θα έχουν καταγραφεί θετικά αποτελέσματα στο όνομα της συνεργασίας, της ειρήνης, της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντός μας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της

Ελλάδας.

Σε ερώτηση, πως αποτίμησαν στις συνομιλίες τους τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και αν συζήτησαν σχέδια συντονισμού και κοινής στρατηγικής, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής είναι επ’ ωφελεία ολόκληρης της Ευρώπης και ειδικότερα του ‘τόξου’ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Η ελληνική Κυβέρνηση, πρόσθεσε , μελετά και αξιολογεί αυτά τα συμπεράσματα και «είμαι βέβαιος ότι, μετά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν και από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο δρόμος ανοίγει για να αξιοποιήσουμε αυτά τα θετικά μέχρι στιγμής συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου».

Η υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε πως τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις έχουν μεγάλη σημασία για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ιδιαίτερα για τις χώρες-μέλη του Νότου.

«Σίγουρα, η Ελλάδα, η Κύπρος και οι άλλοι εταίροι μας που βρίσκονται στη νότια περιοχή της ΕΕ μπορούν και πρέπει να

αξιοποιήσουν στο μέγιστο αυτές τις αποφάσεις. Σίγουρα, η συνεργασία μας είναι δεδομένη και σε αυτό τον τομέα», πρόσθεσε.

Η κα Μαρκουλλή είπε ότι συζητήθηκαν η κρίση στην ευρωζώνη, το Κυπριακό, οι τουρκικές απειλές και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Διαπιστώθηκε, είπε, ταύτιση απόψεων και δόθηκε η ευκαιρία για καλύτερο συντονισμό ενεργειών, ειδικά

τρέχον εξάμηνο, που η Κυπριακή Δημοκρατία θα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κύπρο, η κα Μαρκουλλή είπε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ξένου επισήμου στο νησί, την πρώτη ημέρα ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας, γεγονός, επεσήμανε, «που αποτελεί ένα ισχυρό

μήνυμα για τους πολύ στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών».