Σε πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, βρίσκεται η κάλυψη των άμεσων ταμειακών αναγκών του Δημοσίου.

Χθες, και ενώ η Ελλάδα έδινε τη «μάχη» στις Βρυξέλλες υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στο Μέγαρο Μαξίμου γινόταν «πυρετός» συσκέψεων, υπό τον κ. Στουρνάρα με στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στόχος είναι η εκπόνηση σχεδίου που θα διασφαλίζει την ομαλή καταβολή μισθών και συντάξεων του Δημοσίου κατά το επόμενο κρίσιμο εξάμηνο.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων τους οποίους καλεί στο κτίριο της οδού Σταδίου που στεγάζονται πλέον όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, η ροή των εσόδων του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές έχει σημειώσει βελτίωση.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετείχαν εκτός από τον κ. Στουρνάρα, ο υπουργός Επικρατείας Αντώνης Σταμάτης, ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ιωάννης Μουρμούρας.

Ρύθμιση χρεών. Στόχος της συντονισμένης δράσης των οικονομικών υπουργείων είναι να εξομαλυνθούν τα έσοδα του κράτους και να μην υπάρξει πρόβλημα στο επόμενο εξάμηνο στις πληρωμές του Δημοσίου στον ΕΟΠΥΥ, τα φαρμακεία, τα νοσοκομεία, αλλά και να καταβάλλονται απρόσκοπτα μισθοί, συντάξεις.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα καθώς εκκαθαρίζονται οι φορολογικές δηλώσεις και πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες σπεύδουν να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές στο Δημόσιο αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία. Σημειώνεται ότι σήμερα είναι τελευταία ημέρα για την ένταξη των οφειλετών στην ευνοϊκή ρύθμιση, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για το αν τελικά θα δοθεί και νέα παράταση.

Ενα ακόμη στοιχείο που δημιουργεί χαμόγελα στο υπουργείο Οικονομικών είναι το γεγονός ότι από την ημέρα που σχηματίστηκε κυβέρνηση, εισέρευσαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 2,5 δισ. ευρώ.