… έναν Πρόεδρο που είχε στόχο στην πρώτη του θητεία να αποκαταστήσει τις καλές σχέσεις των ΗΠΑ με τον κόσμο, ο κόσμος δεν φαίνεται να συνεργάζεται ιδιαίτερα με την προσπάθειά του να κερδίσει για δεύτερη φορά την Προεδρία και τον Λευκό Οίκο. Αυτή η πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα εμφανής τις τελευταίες ημέρες. Η Ευρώπη έχει αποδειχθεί ανίκανη να περιορίσει την οικονομική κρίση μόνο στην Ελλάδα. Η σύγκρουση στη Συρία έχει ενταθεί καθώς τα Ηνωμένα Εθνη ανέστειλαν την αποστολή των παρατηρητών εν μέσω βίαιων επεισοδίων. Η λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο κινδυνεύει να ακυρωθεί από τους στρατιωτικούς. Και οι Ρώσοι λαμβάνουν καταπιεστικά μέτρα στο εσωτερικό και υψώνουν τα ξίφη στο εξωτερικό.

Στο Μεξικό…

… διεξάγεται η Σύνοδος του G20 και ο Ομπάμα (φωτογραφία) έχει να αντιμετωπίσει πολλά διεθνή ζητήματα που τονίζουν τις προκλήσεις που έχει ταυτόχρονα ένας Πρόεδρος ο οποίος διεκδικεί επανεκλογή. Οι ζοφεροί τίτλοι σε όλο τον κόσμο ενισχύουν μια δυσάρεστη πραγματικότητα για τον Ομπάμα και τους διαδόχους του: ακόμα και η τελευταία υπερδύναμη έχει περιορισμένο έλεγχο σε όσα συμβαίνουν εκτός των συνόρων της, ενώ και η δική της πορεία μπορεί να επηρεαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Είτε από τα κύματα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης είτε από αναζωπύρωση της βίας στη Βαγδάτη, είναι εύκολο να υπάρξουν απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Και οι δύο υποψήφιοι…

«… πρέπει να προσποιηθούν ότι η αμερικανική Προεδρία έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή από όση πραγματικά έχει», λέει ο Στίβεν Μπιντλ, από το αμερικανικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων. Το πλέον προφανές παράδειγμα είναι η κρίση χρέους στην Ευρώπη, η οποία έχει σοβαρότατες συνέπειες στην αμερικανική οικονομία, για την οποία όμως οι Αμερικανοί ελάχιστα μπορούν να κάνουν. «Ωστόσο το να παραδεχθεί ένας αμερικανός Πρόεδρος κάτι τέτοιο θα τον κάνει να δείξει αδύναμος ή ότι προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη», παρατηρεί ο Μπιντλ. «Ετσι και οι δύο υποψήφιοι συμφωνούν να προσποιούνται ότι η πολιτική τους μπορεί να διορθώσει την αμερικανική οικονομία, ενώ του αντιπάλου τους όχι. Η αλήθεια όμως είναι ότι και οι δύο εξαρτώνται από τις επιλογές ξένων».

Η ηγεσία…

… της Ουάσιγκτον θα έπρεπε να τεστάρεται, υποστηρίζει ο Τζέιμι Φλάι, διευθυντής της Πρωτοβουλίας για την Εξωτερική Πολιτική, «σε θέματα που απαιτούν λύσεις όπως οι εξελίξεις στη Συρία, τα πυρηνικά όπλα του Ιράν, η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και ο ρεβανσισμός στη Ρωσία». Ομως ο Πρόεδρος που μένει στον Λευκό Οίκο καλείται σε προεκλογική περίοδο να υπερασπιστεί την πολιτική του στα διεθνή θέματα, ενώ εκείνος που διεκδικεί την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο έχει μια πολύ πιο εύκολη δουλειά. Ωστόσο, παρά τη Συρία, την Αίγυπτο και άλλες περιοχές συγκρούσεων, η πιο σημαντική κρίση για τον Μπαράκ Ομπάμα παραμένει η ευρωπαϊκή οικονομία λόγω των επιπτώσεών της στις ΗΠΑ. «Η αδυναμία της Ευρώπης είναι πιθανό να εξανεμίσει τις προσπάθειες του Ομπάμα το φθινόπωρο», λέει αμερικανός διπλωμάτης. «Δηλαδή, στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Ολη η εκστρατεία θα είναι διαφορετική λόγω αυτού».