Ο εκλογικός σεισμός της 6ης Μαΐου κατεδάφισε όλες τις επί τριάντα χρόνια σταθερές του κομματικού συστήματος. Επίκεντρο του σεισμού ήταν βέβαια η Αττική, όπου η κατάρρευση του παλιού δικομματισμού υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτική, αλλά οι επιπτώσεις του σεισμού έγιναν αισθητές σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές της χώρας, ακόμη και σε αυτές που διαθέτουν μια διαχρονικά σταθερή πολιτική παράδοση.

Η Πελοπόννησος, ήδη από την εποχή του Μεσοπολέμου, αποτελούσε τη συντηρητικότερη περιοχή της χώρας, γεγονός που αποτυπώνεται και στη διαχρονική πρωτοκαθεδρία της ΝΔ από το 1974 μέχρι και το 2007. Η πρόσκαιρη ανατροπή που σημειώθηκε το 2009 (όταν το ΠΑΣΟΚ υποσκέλισε έστω και οριακά τη ΝΔ), και η οποία καταγράφηκε επίσης τον επόμενο χρόνο στις περιφερειακές εκλογές, δεν φαίνεται να έχει μεταβάλει ριζικά τον γενικότερο πολιτικό προσανατολισμό της Πελοποννήσου. Ετσι, στις εκλογές της 6ης Μαΐου η Δεξιά ως σύνολο, συνυπολογίζοντας και τις μικρές φιλελεύθερες συνιστώσες της (ΔΗΣΥ, Δράση), εμφανίστηκε ενισχυμένη ξεπερνώντας το 50% των ψήφων.

Το καινούργιο όμως στοιχείο ήταν ο κατακερματισμός των δυνάμεων της Δεξιάς, με τη ΝΔ να συσπειρώνει μετά βίας την πλειοψηφία της παράταξης. Ετσι, παρότι η ευρύτερη διοικητική περιφέρεια της Πελοποννήσου εξακολουθεί να αποτελεί τη συγκριτικά καλύτερη περιοχή για τη ΝΔ (στη Μεσσηνία και στη Λακωνία συγκέντρωσε άλλωστε τα δύο υψηλότερα ποσοστά της στο σύνολο της χώρας), ο ανταγωνισμός, κυρίως από τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, υπήρξε ιδιαίτερα έντονος. Γεγονός που της στέρησε από μία έδρα σε Αργολίδα και Λακωνία, απώλειες που μόνον εν μέρει αναπλήρωσε κερδίζοντας λόγω εκλογικού νόμου μία επιπλέον έδρα στην Κορινθία (τη συγκριτικά χειρότερη εκλογική περιφέρεια για τη ΝΔ).

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών, που συνιστά ιστορική ανατροπή για τα δεδομένα της Πελοποννήσου, ήταν πάντως η κατακόρυφη άνοδος της πληθυντικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ), η οποία ουδέποτε μέχρι τώρα είχε ξεπεράσει το 10% των ψήφων. Τα μέγιστα μέχρι πρόσφατα ποσοστά της ήταν 9,0% για την ΕΔΑ το 1958 και 9,2% αθροιστικά για ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ το 2007.

Ξαφνικά, στις 6 Μαΐου, η σημαντική υποχώρηση της επιρροής του ΠΑΣΟΚ – συγκριτικά μικρότερη πάντως σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας – εκτίναξε τα ποσοστά της πληθυντικής Αριστεράς σχεδόν στο 25% των ψήφων. Κύριος ωφελημένος υπήρξε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κυμάνθηκε από 10% έως 15% και στις πέντε εκλογικές περιφέρειες της Πελοποννήσου, κερδίζοντας από μία έδρα σε κάθε νομό. Πρωτόγνωρη κατάσταση, αφού ουδέποτε μέχρι τώρα είχε εκλεγεί αριστερός βουλευτής σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία.