Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, καθώς η παραλιακή ζώνη της Πάτρας έχει μετατραπεί σε γκέτο, αναδεικνύεται με δραματικό τρόπο μετά τα βίαια επεισόδια τα οποία ακολούθησαν τη δολοφονία του 30χρονου Θανάση Λαζανά από τρεις Αφγανούς.

Το κλίμα στην Πάτρα ήταν για άλλη μια μέρα χθες τεταμένο, ενώ νέα επεισόδια ξέσπασαν αργά το βράδυ. Οι λαθρομετανάστες είχαν εξαφανιστεί από το παλιό εργοστάσιο της Πειραϊκής-Πατραϊκής από τον φόβο των επιθέσεων, οι κάτοικοι παρέμεναν οργισμένοι από τη διαρκή υποβάθμιση της πόλης τους και την αυξημένη εγκληματικότητα και η Αστυνομία βρισκόταν σε επιφυλακή για τον φόβο νέων συγκρούσεων.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η Χρυσή Αυγή, που είχε πρωταγωνιστήσει στα προχθεσινά βίαια επεισόδια, έκανε σαφή προσπάθεια να εκμεταλλευθεί, ενόψει των εκλογών, τόσο τη δολοφονία όσο και τα επεισόδια. Η συντεταγμένη παρουσία των χρυσαυγιτών στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχει προκαλέσει και την αντίδραση μεγάλης μερίδας των κατοίκων της Πάτρας. Χθες το βράδυ μάλιστα, που απέκλεισαν την είσοδο του νέου λιμανιού, τα μέλη της Χρυσής Αυγής δεν εμφανίστηκαν. Η δράση της Χρυσής Αυγής προκάλεσε και την αντίδραση του υπηρεσιακού υπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, ο οποίος σε αυστηρή δήλωσή του σημείωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποκαταστήσει την Ελληνική Αστυνομία». Πρόσθεσε μάλιστα: «Ας μην ξεχνάμε πως πίσω από τους αριθμούς της παράνομης μετανάστευσης υπάρχουν συνάνθρωποί μας και γι’ αυτό φαινόμενα αυτοδικίας, έλλειψης νηφαλιότητας και εκδήλωσης ακραίων και βίαιων συμπεριφορών δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποκαταστήσει την Ελληνική Αστυνομία».

Νωρίτερα, σε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, οι κάτοικοι συμφώνησαν να απαιτήσουν με δυναμικό τρόπο από τη νέα κυβέρνηση να δοθεί λύση στο πρόβλημα των μεταναστών ενώ ζήτησαν την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην Πάτρα.

Στη διάρκεια των προχθεσινών επεισοδίων τραυματίστηκαν επτά πολίτες και οκτώ αστυνομικοί, ενώ στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν.

Ωστόσο η Αστυνομία βρισκόταν σε επιφυλακή προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη σύγκρουση μελών της Χρυσής Αυγής με αντιεξουσιαστές μετά τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Αχαΐας της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη. Ο 64χρονος βουλευτής ήταν ο δικηγόρος του Γιάννη Καλαμπόκα, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.

Οι φόβοι ενισχύονται από το γεγονός ότι υπάρχει ανοιχτή βεντέτα τους τελευταίους μήνες στην αχαϊκή πρωτεύουσα μεταξύ χρυσαυγιτών και αντιεξουσιαστών. Μπορεί η Χρυσή Αυγή να έκανε επίδειξη δύναμης προχθές το βράδυ στο παλιό εργοστάσιο της Πειραϊκής-Πατραϊκής στην Πάτρα, όμως, μετά τα εγκαίνια των γραφείων της στην οδό Γερμανού, συχνά τα μέλη της Χρυσής Αυγής πρωταγωνιστούν σε επεισόδια με λαθρομετανάστες και αντιεξουσιαστές. Κάθε Δευτέρα όταν συγκεντρώνονται στα γραφεία τους, είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν επιθέσεις από αντιεξουσιαστές. Αντίστοιχα, οι αντιεξουσιαστές συγκεντρώνονται κάθε βράδυ στο υπό κατάληψη κτίριο Μαραγκοπούλειο και είναι έτοιμοι για αντίστοιχες επιθέσεις χρυσαυγιτών.