Τα επεισόδια βρίσκονταν σε εξέλιξη έως αργά τη νύχτα στην περιοχή γύρω από το παλιό εργοστάσιο της Πειραϊκής-Πατραϊκής όπου διαμένουν λαθρομετανάστες. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και στο κέντρο της πόλης, όπου αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη, ο οποίος μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Περίπου 350 μέλη της Χρυσής Αυγής, που σύμφωνα με πληροφορίες πήγαν οργανωμένα με τρία πούλμαν στην Πάτρα, μπήκαν μπροστά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής για τη δολοφονία. Ντυμένοι στα μαύρα, με κράνη και κρατώντας ρόπαλα και σημαίες παρατάχθηκαν απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις έξω από το παλιό εργοστάσιο στο λιμάνι. Κάτοικοι ζητούσαν από την Αστυνομία να μην τους εμποδίσει και να τους αφήσει να εισβάλουν στο κτίριο για να εκδιώξουν τους μετανάστες. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ ξέσπασαν οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ που απάντησαν με δακρυγόνα. Για αρκετή ώρα επικρατούσε σκηνικό μάχης. Διαδηλωτές τουλάχιστον τρεις φορές επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο. Στις απόπειρες εφόδου έπεφταν βροχή οι πέτρες ενώ μερικοί διαδηλωτές πέταξαν και δυναμιτάκια και μολότοφ. Οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές καθώς κάποιοι από τους συγκεντρωμένους ξήλωσαν μεγάλες πέτρες από τις γραμμές του τραίνου και τις χρησιμοποίησαν για τις επιθέσεις. Οι συμπλοκές συνεχίσθηκαν με αμείωτη ένταση, η περιοχή πνίγηκε στα δακρυγόνα, ενώ από τις πέτρες προκλήθηκαν καταστροφές σε αστυνομικό βαν. Η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές, ενώ τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίστηκαν.

Οι κινητοποιήσεις οργής και διαμαρτυρίας για την δολοφονία του Θανάση Λαζανά το περασμένο Σάββατο τα ξημερώματα είχαν εκδηλωθεί από το απόγευμα. Η δολοφονία, όπως έλεγαν κάτοικοι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή από το μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Χρυσή Αυγή από νωρίς το μεσημέρι είχε αναρτήσει ανακοινώσεις για «επιχείρηση ανακατάληψης της Πάτρας – οι πολίτες παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους». Σε άλλη ανακοίνωση, που ανέβηκε στη διάρκεια των επεισοδίων, ανέφεραν: «Η Αστυνομία και οι δυνάμεις των ΜΑΤ αντί να εφαρμόσει τον νόμο και να καθαρίσει την περιοχή από τους λαθρομετανάστες επιτίθεται με χημικά στους Πατρινούς και προχωρεί σε συλλήψεις των κατοίκων και μελών της Χρυσής Αυγής».