Καθώς ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 8.500.000 φορολογουμένων πρέπει να δοθεί προσοχή κατά τη συμπλήρωσή τους, ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές που επήλθαν με τους τελευταίους φορολογικούς νόμους, αφού τα λάθη συνεπάγονται πρόσθετους φόρους και ταλαιπωρία.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει καταγράψει τα συνηθέστερα λάθη στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σχετικά με τη συμπλήρωση όλων των κωδικών που αφορούν την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες. Οταν η κατοικία είναι μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη, ο φορολογούμενος θεωρεί ότι δεν πρέπει να συμπληρωθεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας. Επίσης, δεν μεταφέρονται τα στοιχεία της μισθωμένης κύριας κατοικίας στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης και δεν συμφωνούν τα τετραγωνικά μέτρα της μισθωμένης κύριας κατοικίας στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης με τα τετραγωνικά μέτρα του πίνακα δαπάνης ενοικίου. Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν συμπληρωθεί οι μήνες ιδιοκατοίκησης.

Σύνηθες είναι το λάθος να έχουν συμπληρωθεί τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας στον πίνακα δαπανών και να μην έχουν μεταφερθεί σωστά τα ποσά στους κωδικούς 727-728 του πίνακα προσδιορισμού ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης.

Αλλα λάθη που πρέπει να αποφύγουν οι φορολογούμενοι είναι:

n Εχει συμπληρωθεί η ένδειξη που αφορά συνταξιούχο ηλικίας άνω των 65 για τον υπόχρεο ή τη σύζυγο χωρίς εισόδημα από συντάξεις.

n Δεν έχει συμπληρωθεί η επιφάνεια της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών.

n Δεν υπάρχει σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

n Η δήλωση υποβάλλεται από γυναίκα υπόχρεη και έχουν συμπληρωθεί οι κωδικοί που αφορούν τη σύζυγο.

n Εχουν συμπληρωθεί τόκοι για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, χωρίς να έχει συμπληρωθεί το συνολικό ποσό των δανείων στους κωδικούς 069 – 070 του πίνακα δαπανών.

«Παγίδες» στη νέα δήλωση. Οταν συμπληρώνεται η ένδειξη «έγγαμος», είναι απαραίτητο να αναγράφεται ο ΑΦΜ της συζύγου όταν συμπληρώνονται κωδικοί – ποσά που την αφορούν στο Ε1.

Στον πίνακα 5, στον νέο κωδικό 205 γράφεται το οκταψήφιο τμήμα του αριθμού παροχής ρεύματος ο οποίος αφορά μόνο την κύρια κατοικία, π.χ. αριθμός παροχής ρεύματος 100493984-013. Στον κωδικό 205 γράφεται ο αριθμός 00493984. Σε περίπτωση αλλαγής κύριας κατοικίας μέσα στο 2011, στον πίνακα 5 της δήλωσης θα συμπληρωθούν τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας και θα επισυναφθεί χειρόγραφη κατάσταση με την ίδια γραμμογράφηση με τα στοιχεία της άλλης κύριας κατοικίας.