Ενα νέο πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε νέους αποφοίτους δευτεροβάθμιας επαίδευσης να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία για ένα εξάμηνο σε διάφορες επιχειρήσεις λαμβάνοντας υποτροφία, εγκαινίασε το υπουργείο Παιδείας. Ως πρώτη προτεραιότητα του προγράμματος «Μαθητεία για αποφοίτους» τέθηκαν οι απόφοιτοι τεχνικής εκπαίδευσης, σχεδιάζεται όμως να επεκταθεί και σε αποφοίτους άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Μέσα από το πρόγραμμα θα δίνεται ευκαιρία σε νέους αποφοίτους των τελευταίων 2-3 ετών, να επιλέξουν θέσεις μαθητείας (μέσα από τη διαδικτυακή πύλη www.mathiteia4u.gov.gr) και να αποκτήσουν την πρώτη επαφή τους με την αγορά εργασίας, πραγματοποιώντας μαθητεία 6 ωρών ημερησίως για ένα διάστημα έως έξι μηνών σε διάφορες επιχειρήσεις.

Οι νέοι απόφοιτοι, αμέσως μετά την αποφοίτησή τους και λίγο πριν μπουν στην αγορά εργασίας, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την εργασιακή πραγματικότητα και να αποκτήσουν εμπειρία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μαθητείας τους θα λαμβάνουν υποτροφία από το υπουργείο Παιδείας και θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη στο ΙΚΑ για τον κίνδυνο ατυχήματος. Το πρόγραμμα αφορά περίπου 8.500 αποφοίτους και για την εκτέλεσή του αξιοποιείται πληροφοριακό σύστημα που ανέπτυξε το Iνστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων Διόφαντος.