Τα ονόματα αυτά μαζί με την ελληνική Lamda Development του ομίλου Λάτση, ένα έτερο fund συμφερόντων Κατάρ, τη γαλλική SCC και εταιρεία κυπριακών συμφερόντων συμπληρώνουν τους εννέα μνηστήρες που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον στον διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο θα συνεδριάσει πιθανότατα την Τετάρτη 25 Απριλίου για να αξιολογήσει τους φακέλους και να ανακοινώσει ποιοι περνούν στην επόμενη και πιο ουσιαστική φάση.

Ειδικά για την περίπτωση του Τραμπ, που την Παρασκευή εγκαινίασε από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τον πρώτο του ουρανοξύστη στην Κωνσταντινούπολη και το Σάββατο ταξίδεψε για παρόμοιο λόγο στο Βατούμ της Γεωργίας, το φλερτ με το Ελληνικό κρατάει από τον Νοέμβριο του 2007. Τότε είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο ωστόσο δεν ευοδώθηκε.

«Αρχίζει η εποχή των Trump Towers στην Τουρκία» ψιθυρίζεται τις τελευταίες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη. Ο αμερικανός μεγιστάνας των ακινήτων Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε την Τουρκία για την πρώτη του επένδυση στην Ευρώπη, χτίζοντας ένα πολυτελές οικοδόμημα το οποίο θυμίζει τους Δίδυμους Πύργους. Ετοιμάζεται δε για νέες επενδύσεις στη χώρα.

«Είναι από τα ωραιότερα εμπορικά κέντρα στον κόσμο. Αν επισκεφθείτε την Αμερική, δεν θα βρείτε πιο όμορφο από τους Trump Towers» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στα εγκαίνια του εμπορικού κέντρου. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο τούρκος Πρωθυπουργός με τον Αϊντίν Ντογάν, τον μεγιστάνα του Τύπου της Τουρκίας ο οποίος είναι ο μεγάλος συνέταιρος του Ντόναλντ Τραμπ. «Το πιο σημαντικό είναι να επιλέγεις τον σωστό συνέταιρο» είπε για τον Αϊντίν Ντογάν ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Trump Towers είναι το πρώτο κτίριο αυτού του είδους στην Ευρώπη και κόστισε 400 εκατ. δολάρια. Βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης, στο Μετσιντιγέκιοϊ του Σισλί. Εχει εμβαδόν 300.000 τ.μ. και αποτελείται από δύο πύργους που μοιάζουν με ένα σύννεφο μακρύ και λεπτό που χορεύει στον ουρανό. Ετσι το χαρακτήρισαν κάποιοι. Ο ένας πύργος έχει 39 ορόφους, ύψος 155 μέτρα και 203 πολυτελή διαμερίσματα. Ο άλλος διαθέτει 37 ορόφους με γραφειακούς χώρους και έχει ύψος 145 μέτρα. Οι πέντε από τους ορόφους του έχουν γίνει εμπορικό κέντρο και ένας όροφος είναι κέντρο για παιδιά (παιχνιδότοπος, παιδικό θέατρο, καταστήματα παιδικού ρουχισμού).

Για την κόρη του μεγιστάνα των ακινήτων, την Ιβάνκα Τραμπ, ο χώρος για τα παιδιά είναι ιδιαίτερα σημαντικός και, όπως λέει, σκοπεύει να πάει το παιδί της στον παιχνιδότοπο των Towers Trump. Πάντως στον χώρο των έξι ορόφων υπάρχει η δυνατότητα να απασχοληθούν δύο χιλιάδες άνθρωποι. «Σε έναν τόσο μοντέρνο και εντυπωσιακό χώρο πρώτη φορά εργάζομαι» αναφέρει η Σεμά, υπάλληλος σε ένα από τα 190 καταστήματα του εμπορικού κέντρου.

Γιατί στην Τουρκία. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε γιατί επέλεξε την Τουρκία για μια τόσο μεγάλη επένδυση. «Είναι σωστό ότι η Αμερική είναι μια χώρα με μεγάλες ευκαιρίες, αυτή τη στιγμή όμως βλέπω ότι περισσότερες ευκαιρίες υπάρχουν στην Τουρκία η οποία αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα». Μάλιστα, όπως τόνισε, και οι φίλοι του επιχειρηματίες στην Αμερική έχουν περιέργεια για την Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία. Πάντως ο τούρκος Πρωθυπουργός κάλεσε τους ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Τουρκία. «Αν κάποιος επενδύσει σε αυτή τη χώρα, δεν πάει χαμένη η επένδυσή του. Ελάτε εδώ» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι η Κωνσταντινούπολη μετατρέπεται σε παγκόσμιο εμπορικό κέντρο. Αυτό που δεν άρεσε στον Ταγίπ Ερντογάν είναι η ονομασία Trump Towers επειδή δεν είναι τουρκική, και ζήτησε από τους ξένους επενδυτές να δείξουν ευαισθησία στο ζήτημα αυτό. «Αλλωστε την τουρκική την ομιλούν πάνω από 100 εκατομμύρια» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ντόναλντ Τραμπ τον διαβεβαίωσε πως «θα γίνει και αυτό με τον καιρό».

Και άλλα σχέδια. «Το πρώτο πείραμα είναι θετικό εδώ» είναι το συμπέρασμα του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αποκάλυψε ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Σε δύο χρόνια θα υλοποιήσει άλλο ένα μεγάλο σχέδιο, και πάλι σε συνεργασία με τον Ντογάν. Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε και η κόρη τού Ντόναλντ Τραμπ, η Ιβάνκα Τραμπ, η οποία αποκάλυψε και άλλα σχέδια του αμερικανικού κολοσσού. «Ενδιαφερόμαστε για έξυπνα κτίρια στην Πόλη, με διαφορετικά κόνσεπτ και για ξενοδοχεία» είπε η Ιβάνκα Τραμπ προσθέτοντας ότι στην Αλικαρνασσό θέλουν επίσης να κάνουν ξενοδοχείο και χωριό διακοπών.