Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται δεν θα έχουν άμεση απόδοση και δεν αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα την οικονομική δραστηριότητα, κάτι που θα γίνει μακροπρόθεσμα.

Αντίθετα, όπως σημείωσε, βραχυπρόθεσμα θα εντείνουν την ύφεση με δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματικότητα.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κλείσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και υπογράμμισε: «Πρέπει να αντιστρέψουμε την πορεία καταστροφής των ΜμΕ για να στηρίξουμε την απασχόληση. Εάν οι τράπεζες θέλουν κεφαλαιακή ενίσχυση πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις ΜμΕ. Εάν θέλουν οι ΜμΕ τραπεζικές πιστώσεις θα πρέπει να προστατεύσουν την απασχόληση και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για τη Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις Αντόνιο Ταγιάνι, πρότεινε τη μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα πρότυπα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της FED, αλλά και να τεθούν νέοι κανόνες στους Οργανισμούς Αξιολόγησης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και ότι μετά την εποχή των θυσιών, θα έρθει η εποχή της ανάπτυξης. Τόνισε ότι «δεν μπορούμε να διανοηθούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, το ευρώ χωρίς την Ελλάδα. Όλοι στην Ευρώπη είναι Έλληνες. Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω τη στήριξη στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κυβέρνηση και να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό για τις θυσίες που κάνει».

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει, ο Ευρωπαίος επίτροπος εστίασε στην ανάγκη να επιλυθούν θέματα πρόσβασης στη χρηματοδότηση, να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, στον τουρισμού, στην τόνωση των εξαγωγών και στην έρευνα-καινοτομία.

Από την πλευρά της, η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, αντέτεινε ότι δεν είναι δουλειά του επιτρόπου να χαράζει τα αναπτυξιακά προγράμματα των κρατών-μελών, αλλά θα πρέπει να εργαστεί με τις υπηρεσίες του για τη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού προτύπου της Ευρώπης του 2020. Σημείωσε ακόμη ότι οι σχεδιασμοί και οι στόχοι για την προηγούμενη δεκαετία κατέρρευσαν, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη λειτουργεί σήμερα χωρίς στρατηγική.

Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «σε όλους τους αναπτυξιολόγους, αντιπολιτευόμενους, παραπολιτευόμενους ή και συμπολιτευόμενους, γηγενείς και ξένους και σε όσους καλόπιστα γοητεύονται από αυτούς, να πω ότι η ανάπτυξη δεν γίνεται με ευχές και κραυγές, ούτε το να ρίξεις χρήμα θα οδηγήσει στην άμεση ανασύνταξη της αγοράς. Ακόμη και αν υπήρχαν λεφτά στο ίδιο αποτέλεσμα θα καταλήγαμε, στο ίδιο σημείο. Η ανάπτυξη δεν είναι θέμα μεγέθυνσης, αλλά ούτε με λόγια πρέπει να συμφωνήσουμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Αναφερόμενη στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών η υπουργός σημείωσε ότι είναι εγκληματικό οι πολιτικές εξελίξεις να την επηρεάσουν.

Απευθυνόμενη στους συνέδρους, αρκετοί εκ των οποίων ήταν εκπρόσωποι χωρών της ΕΕ, η υπουργός διερωτήθηκε «ποια χώρα θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις όταν σε καθημερινή βάση εδώ και δύο χρόνια υπάρχει υπερπροσφορά δηλώσεων για τη χρεοκοπία της χώρας. Ας το σκεφτεί ο καθένας για τη χώρα του».