Με μια επίσκεψη-αστραπή στο Φανάρι, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε και έλαβε χθες την ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στην αφετηρία της προεκλογικής εκστρατείας.

«Καλύτερες μέρες και καλή Ανάσταση με όλη τη σημασία της λέξης σε όλο τον ελληνικό λαό», ήταν το προσωπικό μήνυμα του κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος επισήμανε ότι τον συνδέει φιλία με τον πρόεδρο της ΝΔ από τις αρχές του 1990, όταν ο ίδιος ήταν Μητροπολίτης Χαλκηδόνος και ο κ. Σαμαράς υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος συνοδευόταν στην Κωνσταντινούπολη από τη σύζυγό του, Γεωργία, και τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη, ανταπέδωσε τις ευχές και πρόσθεσε: «Οπως και η θρησκεία μας το ορίζει, μετά τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση. Το πιστεύουμε πραγματικά. Γι’ αυτό τον λόγο, πέρα από την πίστη, απαιτείται να υπάρχει αισιοδοξία και ελπίδα…». Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Πατριάρχης για να προσθέσει, «…και κουράγιο. Τα δύσκολα είναι για τους γενναίους».

Ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να αποσυνδέσει την – πρώτη ως αρχηγός της ΝΔ – επίσκεψή του στο Φανάρι από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Είπε ότι μοναδικός λόγος της επίσκεψης ήταν να πάρει την ευχή του Πατριάρχη για το Πάσχα και τίποτε άλλο. «Εγινε η ευχή πραγματικότητα να τον δούμε. Πήραμε την ευχή τη δική του και επιστρέφουμε πίσω, γιατί όπως ξέρετε είμαστε σε ώρες θετικών πολιτικών αναταράξεων. Γιατί οι εκλογές έχουν πάντα κάτι το θετικό», ανέφερε αμέσως μετά στους δημοσιογράφους. Οσο για το αποτέλεσμα, σημείωσε ότι προσβλέπει «σε ένα θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα» και κατέληξε: «Υπάρχει θυμός, υπάρχει δικαιολογημένη αγανάκτηση, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει και η λογική της πατρίδας».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Ενα βήμα πριν από την επιστροφή στη ΝΔ και την επανένταξή του στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται από χθες και ο διαγραφείς βουλευτής Γιώργος Βλάχος, ο οποίος απέστειλε στον Αντώνη Σαμαρά την επιστολή «μεταμέλειας» που είχε θέσει ως προϋπόθεση επανένταξης η Λεωφόρος Συγγρού. Κατά πληροφορίες, ο βουλευτής δηλώνει τη συστράτευσή του με τον κ. Σαμαρά και προσθέτει ότι με τη στάση του δεν είχε στόχο να βλάψει τη ΝΔ και να υπονομεύσει την προσπάθεια του κόμματος για αυτοδυναμία. Κομματικές πηγές αναφέρουν πως η επανένταξη του κ. Βλάχου στη ΝΔ θα ολοκληρωθεί τυπικώς ίσως και σήμερα.

Παράλληλα, θολό παραμένει το τοπίο για την τύχη της Ελίζας Βόζεμπεργκ, η οποία είναι η μόνη που παραμένει κομματικά άστεγη από τον αρχικό κύκλο των 21 διαγραφέντων βουλευτών που καταψήφισαν το νέο Μνημόνιο – οι 11 επέστρεψαν στη ΝΔ και οι εννέα συγκρότησαν με τον Πάνο Καμμένο την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η βουλευτής της Α΄ Αθηνών έχει αρκεσθεί προς το παρόν σε μια δημόσια ανακοίνωση ότι δηλώνει παρούσα στην πρόσκληση Σαμαρά για «πανστρατιά», η οποία ωστόσο δεν καλύπτει το γαλάζιο επιτελείο που επιμένει στη διαβίβαση επιστολής, αντίστοιχης με εκείνη που απέστειλαν οι υπόλοιποι «μεταμεληθέντες».