Στις 11.203 ανέρχονταν χθες βράδυ οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται στη Γερμανία μέσω της ιστοσελίδας EURES, που είναι η ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα στην Ευρώπη.

Με ένα κλικ στη διεύθυνση ec.europa.eu/eures/home.jsp, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανακαλύψουν ευκαιρίες απασχόλησης οι οποίες εκτείνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα ειδικοτήτων και κατηγοριών εκπαίδευσης: από τεχνικά και επιστημονικά επαγγέλματα, μέχρι υπαλλήλους γραφείου, παροχής υπηρεσιών, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων.

Στην ίδια διεύθυνση, εκτός από τα στοιχεία και το αντικείμενο δραστηριοποίησης της εταιρείας που ζητά προσωπικό, όσοι αναζητούν εργασία μπορούν να βρουν ακόμη τα απαιτούμενα προσόντα, τις ώρες και τους όρους απασχόλησης (πλήρης ή μερική κ.λπ.), την πλήρη περιγραφή των καθηκόντων της θέσης ή – σε κάποιες περιπτώσεις – και τις μηνιαίες αποδοχές.

Από την ώρα που ο ενδιαφερόμενος θα εντοπίσει μία θέση που θεωρεί ότι αντιστοιχεί στα προσόντα αλλά και στις προσδοκίες του, μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του αμέσως, είτε ηλεκτρονικά αποστέλλοντας το βιογραφικό του σημείωμα και όποια άλλα στοιχεία τυχόν ζητούνται, είτε με άλλους τρόπους που υποδεικνύονται από την εταιρεία, δηλαδή με fax ή και τηλεφωνικά. Η αναζήτηση των θέσεων εργασίας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Ο συνηθέστερος και πιο ενδεδειγμένος είναι να πληκτρολογήσετε την ειδικότητα ή τον επαγγελματικό τομέα που σας ενδιαφέρει, ώστε να εμφανιστούν μόνον οι θέσεις οι οποίες αντιστοιχούν στα προσόντα σας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε τις θέσεις που προσφέρονται ανάλογα με την εργασιακή σχέση που αυτές συνεπάγονται (αορίστου ή ορισμένου χρόνου) ή σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας ή ακόμη με τον χρόνο δημοσίευσης της αγγελίας. Πιο αποτελεσματικό είναι η εύρεση να γίνεται με επιλογή των πιο πρόσφατων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος η θέση να έχει καλυφθεί.

Με βάση μία δειγματοληπτική έρευνα των «ΝΕΩΝ» στις θέσεις εργασίας που ανακοίνωναν χθες βράδυ στο EURES επιχειρήσεις στη Γερμανία οι οποίες ενδιαφέρονται να προσλάβουν προσωπικό, μία από τις πιο δημοφιλείς ειδικότητες είναι αυτή των πωλητών και γενικά των υπαλλήλων παροχής υπηρεσιών. Πολλές εμπορικές εταιρείες και κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων (αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και επιχειρήσεις εμπορίας κρεατικών, αλλαντικών, φρούτων και λαχανικών, γαλακτομικών) ζητούν πωλητές αλλά και προϊσταμένους πωλήσεων. Αλλες εμπορικές επιχειρήσεις ζητούν υπαλλήλους διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. Μεγάλη ζήτηση όμως καταγράφεται και για τεχνικά επαγγέλματα – στις περισσότερες περιπτώσεις για εξαιρετικά εξειδικευμένους τεχνίτες όπως, για παράδειγμα, χειριστές βαγονέτου ανυψώσεως και άλλων επαγγελματικών μηχανημάτων, οδηγούς λεωφορείων, φορτηγών κ.λπ., μονταδόρους ηλεκτρονικών συσκευών, τορναδόρους, φρεζαδόρους, συναρμολογητές αυτοκινήτων, τεχνίτες επίπλων, μεταλλουργούς κ.ά.

Παράλληλα, ζητούνται επιστήμονες τεχνικής κατεύθυνσης όπως μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, τεχνικοί πληροφορικής κ.λπ.

Πάντως, παρά τη γενικότερη τάση να ζητείται από τις γερμανικές επιχειρήσεις εξειδικευμένο προσωπικό, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που προσφέρουν θέσεις εργασίας σε ανθρώπους με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και εξειδίκευσης, όπως είναι, για παράδειγμα, ταμίες σε λιανεμπορικές αλυσίδες, υπάλληλοι τηλεφωνικού κέντρου, καμαριέρες και καθαρίστριες σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κ.λπ.

Τέλος, θέσεις – αλλά όχι σε μεγάλη συχνότητα – συναντώνται και για γιατρούς, κυρίως παιδιάτρους και οφθαλμιάτρους.