Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα στηριχθούν ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προέκυψαν από την ανταλλαγή ομολόγων.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ο κ. Παπαδήμος εκτίμησε πως η ανάπτυξη θα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε πως το ασφαλιστικό σύστημα θα ενισχυθεί την επόμενη τριετία με 41 δισ. ευρώ, αλλά η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων του θα ολοκληρωθεί την επόμενη δεκαετία, κατόπιν και της ενοποίησής τους.

Ο κ. Καρατζαφέρης είχε χαρακτηρίσει «βραδυφλεγή βόμβα» την κατάσταση στο Ασφαλιστικό και πρότεινε να θεσπιστεί ειδικό τέλος επί της κατανάλωσης, υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.

Η διασφάλιση των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί στις κρατικές ενισχύσεις, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, για την κατάσταση των Ταμείων.

Σημείωσε πάντως ότι η Πολιτεία έχει στηρίξει και στηρίζει με συνέπεια τα Ταμεία ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μπορούν να καταβάλουν τις συντάξεις.

Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει, όπως είπε, σημαντική επιχορήγηση από τα κρατικά ταμεία, η οποία ανέρχεται σε 154,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2001 – 2012, ενώ για την περίοδο 2013-2015 η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋοπλογισμό θα ανέλθει στο ποσό των 41 δισ. ευρώ.

Επισήμανε μάλιστα ότι η κρατική συμμετοχή στην χρηματοδότηση του σαφαλιστικού είναι πολλαπλάσια της περιουσίας των Ταμείων που ανερχόταν πριν από το «κούρεμα» σε 26 δισ. ευρώ.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι τα μεγάλα προβλήματα των Ταμείων δεν οφείλονται στο PSI. Αντίθετα, όπως είπε, αν η χώρα δεν είχε πετύχει το νέο πακέτο βοήθειας οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές και για τα Ταμεία

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και απαιτεί μια σειρά ενεργειών και αποφάσεων στις οποίες περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός των παροχών και η ενοποίηση των κλάδων υγείας και επικουρικών.

Σημείωσε ακόμη ότι η υγεία του ασφαλιστικού συστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για «πλιάτσικο και λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων» και για «βόμβα που θα σκάσει στα χέρια του ελληνικού λαού, με οδυνηρές και εκρηκτικές συνέπειες, μετά τις εκλογές», ο Πρωθυπουργός αντέτεινε ότι τα αρνητικά σενάρια διεθνών Οργανισμών για την ελληνική οικονομία και την ανάγκη περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων, δεν αντιστοιχούν στο κεντρικό σενάριο που ακολουθεί η κυβέρνηση.

«Μόνο σε σενάρια ανεπιτυχούς εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος, υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι, με σκοπό να επισημανθεί η ανάγκη αποτελεσματικής πολιτικής που έχει υιοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί σταδιακά και τα επόμενα χρόνια θα επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η κατάσταση τα επόμενα χρόνια, όμως όλες οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και τα ποσοστά ανεργίας θα αυξηθούν», είπε.

Η πραγματική οικονομία θα παραμείνει αδύναμη το τρέχον έτος και στο μεγαλύτερο μέρος και του 2013, ωστόσο, όπως τόνισε, με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα διαμορφωθούν συνθήκες σταθερότητας και η χώρα αναμένεται να μπει σε τροχιά ανάκαμψης, υπογράμμισε ο Λουκάς Παπαδήμος.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι, ενόψει εκλογών, κρύβει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό ότι θα επιβληθούν περισσότερα και πιο επώδυνα μέτρα.

«Εσείς μπορεί να είστε σε λίγους μήνες στη θαλπωρή του γραφείου σας και να λέτε ότι δεν έσκασε η βόμβα στα χέρια μου. Θα σκάσει, όμως, στα χέρια του ελληνικού λαού και οι συνέπειες θα είναι εκρηκτικές και οδυνηρές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Αν συνεχιστεί το οικονομικό πρόγραμμα που έχει επιβάλει το ΔΝΤ, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή. Υιοθετήσατε ένα πρόγραμμα καταστροφής, που μας υπαγόρευσαν η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ.

Οδηγούμαστε στα βράχια. Η βόμβα είναι ότι έχουμε μέτρα 16 δισ., τα 11 δισ. μετά τις εκλογές και τότε θα σκάσει, όταν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα έχουν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Δεν έχει ξανασυμβεί σε άλλη χώρα να είναι για 5η συνεχή χρονιά σε ύφεση, παρά μόνο σε χώρες όπου κατέρρευσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «πλιάτσικο που έγινε με το κούρεμα στα ασφαλιστικά ταμεία» και για ανήθικη στάση της Τράπεζας της Ελλάδος απέναντι σε δημόσιους οργανισμούς, που είχαν τις καταθέσεις τους εκεί.

«Μέσα σε μια νύχτα, ο κ. Προβόπουλος καταλήστευσε τους δημόσιους οργανισμούς και φτάσανε στο σημείο οι πρυτάνεις και οι διοικητές νοσοκομείων να μην έχουν χρήματα για τις λειτουργικές τους ανάγκες. Αν ήταν κοινός απατεώνας και πήγαινε για ριφιφί, θα είχε τις συνέπειες του νόμου. Ο κ. Προβόπουλος, όμως, είναι καλυμένος, γιατί προέβλεψε το μνημόνιο τη δυνατότητα να τον καλύψει», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αναφορές εναντίον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ υπογράμμισε ότι «οι ζημιές που προέκυψαν στους ασφαλιστικούς φορείς από το PSI, για νομικούς λόγους δεν μπορούν όλες να αποκατασταθούν».

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι, «στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης και αυτής και της επόμενης, θα στηριχθούν καταλλήλως, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι ασφαλιστικοί φορείς να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

«Οι καταγγελίες ορισμένων προσώπων Δημοσίου Δικαίου, στηρίζονται σε εσφαλμένες παραδοχές και πληροφορίες ως προς φύση των λογαριασμών τους, που διατηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος και πώς τους διαχειρίζεται», τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια των δημοσίων φορέων επενδύονται, βάσει νόμου υποχρεωτικά, μόνο σε τίτλους δημοσίου, ενώ σύμφωνα με τις γενικές αρχές ανταλλαγής ομολόγων, όλοι οι κάτοχοί τους πρέπει να αντιμετωπιστούν με ενιαίο τρόπο, ενώ νομικά δεν είναι εφικτό να αποκατασταθούν οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων.

«Η πολιτεία έχει στηρίξει και θα στηρίξει τους δημόσιους φορείς ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.Δεν είμαι σίγουρος για τη βόμβα που θα σκάσει. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και η υλοποίηση των μέτρων. Σημασία έχει να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα και έγκαιρα οι πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί. Έχουμε κάνει πρόοδο, παρ’ ότι η φετινή και η αρχή της επόμενης χρονιάς δεν θα είναι εύκολη, η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης και θα αποκατασταθεί η ελληνική οικονομία με μόνιμο και σταθερό τρόπο. Πρέπει όλοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες με ενότητα και αλληλεγγύη ώστε οι θυσίες του ελληνικού λαού να μην πάνε χαμένες».

«Δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Είναι, όμως, εφικτός, όχι γιατί θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά λόγω της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν. Μόνο έτσι θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Και η περιστολή δαπανών και η οικονόμικη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα συντελέσουν να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Δεν αποκλείει και νέο δάνειο ο Παπαδήμος

«Η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην χρειαστεί και τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει τελείως ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Μπορεί να χρειαστεί κάποια μορφή οικονομικής βοήθειας, αλλά πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο», αναφέρει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η Ελλάδα ίσως να μην καταφέρει να επανέλθει στις αγορές, ακόμη και αν εφαρμοστούν στο ακέραιο όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνθήκες στις αγορές και οι προσδοκίες το 2015» σημειώνει. Τονίζει επίσης ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

«Η επιστροφή στη δραχμή θα πυροδοτούσε αύξηση του πληθωρισμού, αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών και μείωση της πραγματικής αξίας των τραπεζικών καταθέσεων», αναφέρει.