Κατά 26% συρρικνώθηκε η αγορά της μπίρας στη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων και το 2011 οι πωλήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας – κορυφαίας εταιρείας του κλάδου – μειώθηκαν στα 389,3 εκατ. ευρώ από 440,8 εκατ. το 2010, δηλαδή κατά 11,6%. Και στο πρώτο δίμηνο του 2012 οι πωλήσεις της μειώθηκαν σε διψήφιο ποσοστό έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2011.

Παρ’ όλα αυτά ο μεγαλύτερος ζυθοποιός της χώρας – το συνολικό του μερίδιο ανέρχεται στο 68% – αποφάσισε στο διάστημα της τριετίας 2012 – 2014 να επενδύσει στην ελληνική αγορά 50 εκατ. ευρώ. Το 2012 σκοπεύει να επενδύσει 25 εκατ.

Ειδικότερα χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου όπου ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2011 της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ζακ βαν Χέρπεν τόνισε με έμφαση ότι παρά την κρίση και το δυσμενές οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά, η εταιρεία δεν σκοπεύει ούτε να συρρικνώσει την παραγωγική της δραστηριότητα ούτε να προχωρήσει σε απολύσεις, αλλά κι ούτε να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων της – «η παρουσία μας στην Ελλάδα είναι μέρος του ευρωπαϊκού μας DNA». Είπε ακόμη ότι η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας απέδωσε – οι εξαγωγές της ανήλθαν στα 15 εκατ. ευρώ σε 30 χώρες – και σ’ έναν βαθμό αντιστάθμισαν τις απώλειες της εσωτερικής αγοράς, ενώ οι τιμές των προϊόντων στα ράφια αυξήθηκαν, χωρίς όμως οι εταιρείες να κερδίσουν το παραμικρό – εννοώντας την αύξηση της φορολογίας. Κι επεσήμανε πως «θα αυξήσουμε την υποστήριξή μας στην ελληνική οικονομία», εξηγώντας ότι ενώ πέρυσι το 1/3 του κριθαριού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή βύνης ήταν ελληνικό μέσω του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας που εφαρμόζει, φέτος το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 50%, περί τους 25.000 τόνους, σε συνεργασία με 1.100 αγρότες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 11,6% ως προς την αξία, μειώθηκαν κατά 13,8% ως προς τον όγκο, ενώ οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 9% του συνολικού όγκου πωλήσεων (ανήλθαν στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από δύο χρόνια ήταν 10 εκατ.) και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 61,4 εκατ., σημειώνοντας πτώση κατά 22%, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 48,6 εκατ.

Θέλοντας να υπογραμμίσουν τη στήριξη που παρέχουν στην ελληνική οικονομία τα στελέχη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ανέφεραν πως το 85% των επενδύσεων ύψους 17,5 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι κατευθύνθηκε σε ελληνικές εταιρείες.

Πέρυσι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παρήγαγε τρία νέα προϊόντα στην αγορά, που οι επιδόσεις τους ήταν καλύτερες από τις αρχικούς τους σχεδιασμούς, ενώ προγραμματίζεται η παραγωγή και επιπλέον προϊόντων.