Το αίσχος του σύγχρονου πολιτισμού με τον ευφημισμό «εγκλήματα τιμής» συνεχίζεται στο Αφγανιστάν 11 ολόκληρα χρόνια αφότου η Δύση ανέτρεψε την κυβέρνηση των φονταμενταλιστών Ταλιμπάν. Η Αστυνομία της χώρας ανακοίνωσε ότι ένας Αφγανός στραγγάλισε την 28χρονη σύζυγό του, τη Στοράι, επειδή τον «ατίμασε» γεννώντας πριν από τρεις μήνες για τρίτη φορά κορίτσι, αντί για τον γιο που εκείνος ήθελε. Στον φόνο, που έγινε το Σάββατο στο χωριό Μοχασίλι, βοήθησε και η μητέρα του δράστη, η οποία συνελήφθη, ενώ ο γιος της, μέλος τοπικής πολιτοφυλακής, εξακολουθεί να διαφεύγει.

Η βία εναντίον των γυναικών είναι κάτι συνηθισμένο στο Αφγανιστάν. Ο στυγερός φόνος της Στοράι ήταν το τελευταίο μιας μακράς σειράς επεισοδίων που έχουν σημειωθεί τους λίγους τελευταίους μήνες στη χώρα – ανάμεσά τους ο βασανισμός και ο εξαναγκασμός σε πορνεία 15χρονης από τα πεθερικά της και η φυλάκιση γυναίκας θύματος βιασμού επειδή ο βιασμός της θεωρήθηκε μοιχεία.

Ομως τα εγκλήματα αυτά δεν περιορίζονται στο ίδιο το Αφγανιστάν. Στον Καναδά καταδικάσθηκαν χθες σε κάθειρξη 25 ετών χωρίς αναστολή ένας Αφγανός, ο 58χρονος Μοχάμαντ Σαφία, η επίσης αφγανή σύζυγός του, η 42χρονη Τούμπα Γιαχία, και ο 21χρονος γιος τους Χαμίντ επειδή έπνιξαν τις τρεις έφηβες κόρες της οικογένειας. Οι τρεις σκότωσαν επίσης την πρώτη σύζυγο του Σαφία ώστε να μην αποκαλυφθεί ότι ζούσαν σε πολυγαμική σχέση και απελαθούν.

Τα κορίτσια, ηλικίας 13 – 19 ετών, είχαν επαναστατήσει με τους αυστηρούς κανόνες που τους είχαν επιβάλει για το τι έπρεπε να φοράνε, ποιους να βλέπουν και πώς να χρησιμοποιούν το Ιντερνετ.

Τα πτώματά τους είχαν βρεθεί τον Ιούνιο του 2009 σ’ ένα αυτοκίνητο βυθισμένο σε κανάλι στο Κίνγκστον του Οντάριο, όπου η οικογένεια είχε σταματήσει για να περάσει τη νύχτα επιστρέφοντας στο Μόντρεαλ από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα.