Η διαδικασία προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και καθορίζει δίμηνη προθεσμία για ενστάσεις στο ΥΠΟΙΚ μετά την κοινοποίηση της απόφασης του Εφόρου.

Η επιτροπή θα απαρτίζεται από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και δύο υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Η εν λόγω τροπολογία περιγράφει τη διαδικασία τόσο για τις εξαιρέσεις από το ειδικό τέλος ακινήτων όσο και για την ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από τις εφορίες.

Όσον αφορά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, θα ενεργοποιούνται για τους φορολογούμενους οι οποίοι δεν θα εξοφλούν εντός τεσσάρων μηνών από τη λήξη προθεσμίας πληρωμής τις δόσεις του τέλους ακινήτων.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι αν δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ ή οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης, διαγράφουν τους υπόχρεους καταναλωτές ως προς το ειδικό τέλος ακινήτων και αποστέλλουν κατάσταση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Επίσης βεβαιώνεται το οφειλόμενο τέλος και οι αρμόδιες ΔΟΥ μεριμνούν για την είσπραξη του τέλους ακινήτων.

Με την τροπολογία προβλέπεται ακόμη απαλλαγή του 17% της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων από το τέλος, εφόσον εκμεταλλεύονται περισσότερα από επτά δωμάτια.