Τη λίστα με τα 100 καλύτερα MBA στον κόσμο για το 2012 δημοσιοποίησαν χθες οι «Financial Times». Το MBA είναι ένα από τα πλέον ισχυρά μεταπτυχιακά προγράμματα στη διοίκηση επιχειρήσεων, από τα αρχικά του τίτλου Master in Business Administration, και οι σχολές που το προσφέρουν και καταγράφονται στις διεθνείς αξιολογήσεις θεωρούνται από τις πλέον περιζήτητες και ακριβές διεθνώς.

Πρώτη στην κατάταξη για MBA πλήρους φοίτησης εμφανίζεται η σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ (ΗΠΑ) και συνολικά 5 στις 10 πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν αμερικανικά MBA. Ωστόσο στην 4η θέση βρίσκεται το London Business School, στην 6η θέση καταγράφεται το MBA του Insead που αποτελεί γαλλική συνεργασία με τη Σιγκαπούρη και τη δεκάδα συμπληρώνουν δύο ισπανικά και ένα κινεζικό MBA.

Καμία ελληνική σχολή διοίκησης επιχειρήσεων δεν περιλαμβάνεται στις 100 καλύτερες στον κόσμο, όπου υπερτερούν όπως είναι αναμενόμενο οι αμερικανικές σχολές. Συνολικά 53 αμερικανικά ΜΒΑ περιλαμβάνονται στα 100 καλύτερα στον κόσμο, ενώ πολλά είναι και τα βρετανικά. Η πλήρης λίστα στην ιστοσελίδα: http://www.ft.com/intl/business-education/mba2012

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα MBA παραμένουν από τους πιο περιζήτητους τίτλους σπουδών διεθνώς. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η οικονομική κρίση οδηγεί ολοένα και περισσότερους σε αναζήτηση ισχυρού MBA ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί.

Δεν είναι λοιπόν παράδοξο ότι στη λίστα των «Financial Times», οι αμοιβές ενός κατόχου πτυχίου MBA από τα 100 καλύτερα στον κόσμο σπανίως πέφτουν κάτω από τις 100.000 δολάρια τον χρόνο, ενώ ο μέσος μισθός ενός πτυχιούχου MBA από το Στάνφορντ είναι 191.567 δολάρια.