«Ο πληθωρισμός δεν είναι πρόβλημα, είναι η λύση» για την ευρωζώνη, λέει ο Πολ Κρούγκμαν στη γαλλική «Λε Μοντ». Ο αμερικανός νομπελίστας της Οικονομίας εκφράζει τη λύπη του για την ακαμψία της Γερμανίας και είναι αυστηρός με τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί έως τώρα.

«Η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια πολύ επιθετική νομισματική πολιτική», τονίζει, «ακόμη πιο επιθετική από αυτή των ΗΠΑ… Η ΕΚΤ θα πρέπει να εξαγοράσει περισσότερα κρατικά χρέη, αλλά και να ευνοήσει περαιτέρω τη νομισματική επέκταση». Μπορεί έτσι να δημιουργηθεί πληθωρισμός, αλλά αυτό είναι η λύση. «Για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», εξηγεί, «θα έπρεπε, ας πούμε στα πέντε επόμενα χρόνια, να μειωθούν οι μισθοί στις λιγότερο ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές χώρες κατά 20% σε σχέση με τη Γερμανία. Με λίγο πληθωρισμό, η διόρθωση αυτή είναι ευκολότερο να γίνει». Οπως επισημαίνει ο νομπελίστας, «μια λιγότερο αυστηρή νομισματική πολιτική με πιο υψηλό πληθωρισμό – γύρω στο 4% – θα προσέφερε στη ζώνη του ευρώ λίγη από την ευελιξία που της λείπει».

«ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ». Ο Κρούγκμαν λέει πως δεν μπορεί να φανταστεί τη ζώνη του ευρώ να καταρρέει – «αυτό μου φαίνεται αδιανόητο, θα χάναμε τόσα πολλά», υπογραμμίζει. Ωστόσο οι λύσεις που προκρίνουν οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν βοηθούν, το αντίθετο μάλιστα: «Η Γερμανία πιστεύει πως η δημοσιονομική ακεραιότητα και πειθαρχία είναι η λύση. Εχει άδικο. Η ιστορία τους, τους ωθεί να προτείνουν ένα κακό φάρμακο. Οι Γερμανοί βρίσκονταν σε άσχημη θέση στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Βλέπουν λοιπόν αυτά που έκαναν, πώς κατάφεραν να ανορθώσουν την οικονομία τους και να μετατρέψουν τα εμπορικά ελλείμματα σε πλεονάσματα. Θέλουν να εφαρμόσουν τις λύσεις τους στην ευρωζώνη. Αν όμως αυτό συμβεί, θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος πλανήτης για να εξάγονται τα προϊόντα της Ευρώπης!».