Πονοκέφαλο αποτελεί για τους περισσότερους Ελληνες το κόστος συντήρησης και μετακίνησης του αυτοκινήτου τους. Το σέρβις του Ι.Χ. – λόγω έλλειψης χρημάτων – έχει πάρει επ’ αόριστον «αναβολή», τα διόδια αποτελούν το αγκάθι των οδηγών, ενώ το φουλάρισμα μοιάζει με μια παλιά, καλή ανάμνηση. Ομως, ολοένα και περισσότεροι οδηγοί φαίνεται να βρίσκουν λύση με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων. Οπως οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που οργανώνονται σε μικρές ομάδες και συντονίζουν το σέρβις των Ι.Χ. τους με στόχο να πετύχουν καλύτερες τιμές.

Ακόμη, το Internet αποδεικνύεται σανίδα σωτηρίας γι’ αυτούς που αναζητούν την ιδανικότερη και φθηνότερη λύση για την αγορά ασφαλιστήριου συμβολαίου, τον εντοπισμό του φθηνότερου βενζινάδικου, ενώ ακόμη πιο συχνά αναμένονται στο εγγύς μέλλον τα μποτιλιαρίσματα στους παράδρομους, μια και χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο από τους οδηγούς.

Χρησιμοποιήστε τα λεωφορεία και τα ΚΤΕΛ

Ολοένα και περισσότεροι Ελληνες χρησιμοποιούν τα αστικά και τα υπεραστικά λεωφορεία (από την αρχή του έτους έχει παρατηρηθεί αύξηση κατά 7% στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης, ενώ αυξημένη κατά 30-40% είναι η επιβατική κίνηση στα ΚΤΕΛ). Για παράδειγμα, ένα μετ’ επιστροφής ταξίδι από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με ένα μεσαίο αυτοκίνητο (π.χ. 1.400 κ.εκ.) κοστίζει με το αυτοκίνητο 190 ευρώ (140 ευρώ τα καύσιμα και 50 ευρώ τα διόδια). Με το ΚΤΕΛ κοστίζει περίπου 65-70 ευρώ.

Κλείστε ασφαλιστήριο συμβόλαιο μέσω Internet!

Οι online αγορές αυξήθηκαν κατά 30% το 2011 σε σχέση με το 2010. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα δεκάδες sites που προσφέρουν άφθονα ασφαλιστικά πακέτα για τα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τον Αντώνη Βαρσαμή από το www.asfalistra.gr, τα οικονομικά οφέλη από την online αγορά ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου για το Ι.Χ. μας μπορεί να μην είναι μεγάλα, αλλά σίγουρα ο υποψήφιος αγοραστής έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει και να βρει την πιο οικονομική λύση χωρίς να κουνηθεί από τη θέση του. «Με τρία κλικ στον υπολογιστή του μπορεί να βρει 40 διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες, να συγκρίνει και στο τέλος να αγοράσει το ασφαλιστήριο που τον συμφέρει.

Δεν γλιτώνει τόσο τα χρήματα, όμως γλιτώνει χρόνο και άσκοπες μετακινήσεις, που και αυτά κοστίζουν σε λεφτά», τόνισε ο κ. Βαρσαμής. Αλιεύσαμε από το Internet ασφάλειες εξάμηνης διάρκειας από 144 ευρώ για τα 1.000 κ.εκ. και 152 ευρώ για μοντέλα 1.200 κ.εκ.

Βρείτε φθηνότερες τιμές στα καύσιμα

Πληκτρολογήστε www.fuelprices.gr και βρείτε τις φθηνότερες τιμές καυσίμων τόσο στη γειτονιά σας όσο και στο ταξίδι σας. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναρτώνται όλες οι τιμές των πρατηρίων όσο και οι διευθύνσεις αυτών σε όλη τη χώρα. Αν το φουλάρισμα από ένα φθηνό πρατήριο συνδυαστεί με τα «μυστικά» του ecodriving (ο δεκάλογος της οικολογικής οδήγησης είναι αναρτημένος σε αρκετά sites), τότε θα πετύχετε ακόμη πιο οικονομικές διαδρομές.

Παράδρομοι:

γλιτώστε τα διόδια

Μπορεί στη χώρα μας οι παράδρομοι των αυτοκινητοδρόμων να μην είναι στην καλύτερη κατάσταση (λακκούβες, κακή σήμανση και ελλιπής φωτισμός), όμως αποτελούν μια ενδεδειγμένη λύση για να γλιτώσουμε τα χρήματα των διοδίων. Αν ταξιδεύετε πολύ συχνά, το όφελος για την τσέπη σας στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε τους παράδρομους είναι πολύ μεγάλο. Ετσι για ένα ταξίδι από την Αθήνα στη Θήβα με επιστροφή θα γλιτώστε κάτι παραπάνω από 9 ευρώ, αρκεί να είστε προσεκτικοί λόγω της επικινδυνότητας των συγκεκριμένων δρόμων.

Ομαδικό… σέρβις!

Οσο περισσότεροι τόσο πιο οικονομικά είναι τα σέρβις. Η κρίση προσφέρει οικονομικότερες λύσεις και προσφορές στο σέρβις του αυτοκινήτου, ενώ αν οργανωθείτε με άλλους δυο – τρεις φίλους και κάνετε ταυτόχρονα το σέρβις του Ι.Χ. σας, έχετε μεγάλες πιθανότητες να πετύχετε ακόμη πιο χαμηλές τιμές.

Παράδειγμα αποτελούν ο Κώστας και ο Αγγελος Αναγνωστόπουλος από τον Βύρωνα, οι οποίοι «συντονίζονται» με τον φίλο τους Γιώργο Κυριακού όταν πρόκειται να πραγματοποιήσουν το μικρό ή το μεγάλο σέρβις του αυτοκινήτου τους. Οπως μας ανέφερε ο Γιώργος Κυριακού ως «οργανωτής» της ομάδας, πριν από λίγο χρονικό διάστημα κατάφεραν να κάνουν σκόντο στο σέρβις των αυτοκινήτων τους – ένα Peugeot 206 και ένα VW Golf – από τα 200 στα 150 ευρώ το καθένα.

Carpooling:

συνταξιδέψτε!

Μέσω του site www.carpooling.gr μπορείτε να αναρτήσετε στο Διαδίκτυο τη διαδρομή που θα κάνετε – στην πόλη ή και το ταξίδι – και να μοιραστείτε τα έξοδα με άλλους συνταξιδιώτες.

Το carpooling είναι ένας όρος που έχει επικρατήσει διεθνώς για το «μοίρασμα» μιας διαδρομής με άλλους συνεπιβάτες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Στις ΗΠΑ έχουν δημιουργηθεί λωρίδες αποκλειστικά για τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν πάνω από τρεις επιβάτες.