Τρία βραβεία της Ένωσης Ηθοποιών Κινηματογράφου των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και εκείνα για καλύτερο «καστ» (το σύνολο των ηθοποιών) και Α’ γυναικείου ρόλου, απέσπασε τα ξημερώματα η ταινία «Υπηρέτριες», ενώ η ταινία «The Artist» κέρδισε το βραβείο της Ένωσης Σκηνοθετών.

Η Βαϊόλα Ντέιβις κατέκτησε το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου της Ένωσης Ηθοποιών (SAG), ενώ η Οκτάβια Σπένσερ έλαβε εκείνο του Β΄γυναικείου ρόλου. Οι δύο ηθοποιοί ερμηνεύουν δύο Αφρο-αμερικανές υπηρέτριες στο Μισισίπι της δεκαετίας του 1960, που αποφασίζουν να δημοσιοποιήσουν τις εμπειρίες τους από την εργασία τους σε οικογένειες λευκών.

Η ταινία απέσπασε, επίσης, το βραβείο καλύτερου καστ.

Βραβεύθηκε επίσης ο Ζαν Ντιζαρντέν, ο οποίος στο The Artist ερμηνεύει τον Ζορζ Βαλεντίν, έναν ηθοποιό του βωβού σινεμά που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την έλευση του ήχου. Άλλοι υποψήφιοι στην κατηγορία ήταν οι Τζορτζ Κλούνι (Οι Απόγονοι) και Μπραντ Πιτ (Moneyball).

Το βραβείο B’ ανδρικού ρόλου απέσπασε ο Κρίστοφερ Πλάμερ για την ερμηνεία του στους Πρωτάρηδες. Στην ταινία ο Πλάμερ είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας που μετά τον θάνατο της συζύγου του αποφασίζει να αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία του.

Ο Μισέλ Χαζαναβίσιους του The Artist, φαβορί για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας της Ένωσης Σκηνοθετών, αφήνοντας πίσω του τους Μάρτιν Σκορσέζε, Ντέιβιντ Φίντσερ, Γούντι Άλεν.