Δημόσια διαβούλευση με στόχο την εξεύρεση τρόπων για την αύξηση της διείσδυσης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην ελληνική αγορά μέσα στην ερχόμενη τριετία, ξεκίνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Συγκεκριμένα, στη διαβούλευση που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου έχει τεθεί σχετική τεχνική έκθεση για την αύξηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, που εκπονήθηκε από επιτροπή ακαδημαϊκών και επιστημονικών φορέων την οποία συγκρότησε τον περασμένο Νοέμβριο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης.

Μεταξύ άλλων, η επιτροπή των ακαδημαϊκών και επιστημονικών φορέων προτείνει τη θέσπιση «πρόσθετων κινήτρων σε σχέση με τα ισχύοντα και την άρση των αντικινήτρων ώστε έως το έτος 2015 να προωθηθούν οι πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων οχημάτων».

Ειδικότερα, προτείνεται να απαλλαγούν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα από την υποχρέωση καταβολής φόρου πολυτελείας, ανεξάρτητα από την τιμολογιακή αξία τους. Επίσης, προτείνεται η επιδότηση της αγοράς τους με χρηματικό ποσό ίσο με το 10% της τιμής πώλησης (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) και με ανώτατο όριο τις 3.000 έως 5.000 ευρώ (ανάλογα με τις πιστοποιημένες εκπομπές αερίων ρύπων CO2).