«Η αγωνία μας είναι μεγάλη. Δεν βγαίνουν τα έξοδα», έλεγε στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Αντύπας τον Δεκέμβριο, λίγο πριν από την πρεμιέρα της παράστασης του έργου «Βαγόνι στα νερά» του Λεωνίδα Προυσαλίδη στο Απλό Θέατρο. Κανένας δεν μπορούσε τότε να φανταστεί ότι ύστερα από έναν μήνα θα ανακοίνωνε την αναστολή της λειτουργίας του θεάτρου. Ιδιαίτερα φορτισμένος, ο Αντώνης Αντύπας έριξε την αυλαία της παράστασης όπου πρωταγωνιστούσαν οι Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Δημήτρης Σαμόλης, Σωτηρία Ρουβολή.

Το Απλό μπήκε έτσι στη λίστα με τα θέατρα – μετά το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου και το θέατρο Δημήτρης Ποταμίτης – που βάζουν λουκέτο εξαιτίας της κρίσης που φέρνει τη μείωση της προσέλευσης του κοινού. Δεν είναι όμως μόνον η κρίση η αιτία. «Η αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού, η απαξιωτική στάση του απέναντι στα επιχορηγούμενα θέατρα και ο εμπαιγμός του σε σχέση με τις παραγωγές του θεάτρου οδήγησαν τον Αντώνη Αντύπα στην απόφασή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τα έξοδα που έφτασαν και εφέτος σε 87.000-90.000 ευρώ, μαζί με το ενοίκιο του χώρου όπου στεγαζόταν το Απλό Θέατρο, ήταν αδύνατον να καλυφθούν. Ο προγραμματισμός είχε ξεκινήσει με επιφυλακτικότητα αλλά και με αισιοδοξία τον Σεπτέμβριο. Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είχε ανακοινώσει τότε ότι θα δοθούν κρατικές επιχορηγήσεις. Κάτι που δεν έχει συμβεί έως σήμερα.

Εξάντλησε λοιπόν τις δυνατότητες και πριν από λίγες ημέρες ενημέρωσε τους συνεργάτες του ότι ίσως αναγκαστεί να κλείσει το θέατρο. Εργο ζωής ήταν το Απλό Θέατρο για τον Αντώνη Αντύπα. Δύσκολη η απόφαση που πήρε αλλά αναγκαία, σύμφωνα με πηγές, καθώς δεν ήθελε να φτάσει στο σημείο να χρωστάει και να αφήνει απλήρωτους τους ηθοποιούς. Ηθελε, λένε, να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του.

Οσο για τη Νέα Σκηνή (των 120 θέσεων) του Απλού Θεάτρου, την οποία εφέτος θα παραχωρούσε δωρεάν σε νέους δημιουργούς, γίνονται προσπάθειες ώστε να ανέβουν οι προγραμματισμένες παραστάσεις τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, η ομάδα 11 θα ανεβάσει το έργο «Παλιοί καιροί» του Πίντερ και η ομάδα Krusk τον «Βόιτσεκ» του Μπίχνερ. Αλλωστε ο ίδιος έχει πει: «Είναι παρήγορο το γεγονός ότι οι νέοι στήνουν ομάδες, βρίσκουν χώρους και ανεβάζουν παραστάσεις από το μηδέν».