Τα τρία ΟΧΙ του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, εν είδει εθνικής κόκκινης γραμμής, αναμένεται να μεταφέρει σήμερα ο Πρωθυπουργός στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που για μία ακόμη φορά περιλαμβάνει στην ατζέντα της τα ζητήματα γύρω από την ελληνική οικονομία.

Οι κ.κ. Παπαδήμος, Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, έπειτα από μακρά σύσκεψη που ξεπέρασε τις τρεις ώρες, κατέληξαν στην απόφαση να προχωρήσει η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα και ενιαίο μέτωπο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα καταθέτοντας παράλληλα εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στα μέτρα – αξιώσεις των δανειστών μας. Δύο από αυτές ενδεχομένως να είναι η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και εισφορών των εργαζομένων, όπως και το πάγωμα των μισθών για τρία χρόνια.

Οι πολιτικοί αρχηγοί εμφανίστηκαν κατηγορηματικά αντίθετοι στην προοπτική κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού ενώ παράλληλα απέρριψαν κάθε συζήτηση για τη μείωση του κατώτατου μισθού. Στη διάρκεια της συζήτησης μάλιστα ο Λουκάς Παπαδήμος παραδέχτηκε ότι οι αξιώσεις της τρόικας για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ασφυκτικές και στην επιχειρηματολογία τους επικαλούνται την Ισπανία που έχει προσδιορίσει τον κατώτατο μισθό σε επίπεδα μικρότερα κατά 150 ευρώ.

Με ομοβροντία αντιμετώπισαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και τις διαρροές περί τοποθέτησης επιτρόπου επί του προϋπολογισμού στη χώρα μας σχολιάζοντας ότι «δεν αξίζει τον κόπο η κυβέρνηση να μπει στην ουσία μιας τέτοιας συζήτησης». Ως εκ τούτου το θέμα της επιτροπείας εκ των πραγμάτων «γειώθηκε», όπως ανέφερε αρμόδια κυβερνητική πηγή.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Αρχηγών, το οποίο ενδέχεται να επαναληφθεί την Τετάρτη, είναι ενδεικτική του κλίματος που κυριάρχησε στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και της τακτικής που θα ακολουθήσει ο κ. Παπαδήμος σήμερα με τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μία συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας» επισήμανε δίνοντας έμφαση στην ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και στην από κοινού «σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στο ευρώ».

Στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την τελευταία συνάντηση του κ. Παπαδήμου με την τρόικα, ο Πρωθυπουργός εξήγησε στους κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη ότι το μεγάλο αγκάθι που έχει μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις είναι τα εργασιακά. Ως εκ τούτου προϊδέασε πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο αντιπροτάσεων οι οποίες θα συνιστούν ισοδύναμα των αξιώσεων των δανειστών μας.

Πάντως να σημειωθεί ότι στη χθεσινή τους συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν μείωσαν κατ’ ελάχιστον τις απαιτήσεις τους. Το υπουργείο έχει προτείνει μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι.

Στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε διεξοδικά η πορεία των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το λεγόμενο PSI, όπως και το ζήτημα που ανέκυψε με τις μετοχές των τραπεζών. Οι πολιτικοί αρχηγοί επέμειναν ότι πρέπει να είναι κοινές με δικαίωμα ψήφου και όχι προνομιούχες. Πάντως και αυτό το αγκάθι αποτελεί σημείο περαιτέρω διαπραγμάτευσης.