Πίσω από τη διαδικασία «κρύβεται» ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου να αποφύγει να πάρει θέση για την απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Σχολής Ευελπίδων με την οποία κλείνει, με ψήφους 3-2, το θέμα της διαγραφής από το στρατιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του 4ετούς ευέλπιδος λόγω της φιλοχουντικής αντιεκδήλωσης που είχε προετοιμάσει στο αμφιθέατρο της Σχολής. Οπως είναι γνωστό, το περιστατικό συνέβη ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, για την οποία είχε μιλήσει απαξιωτικά ενώπιον εκατοντάδων σπουδαστών.

Σημειώνεται ότι όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, ο ίδιος ο υπουργός είχε σπεύσει να μιλήσει για «προσβλητικό, προκλητικό και απαράδεκτο περιστατικό».

ΕΝΣΤΑΣΗ. Με την απόφαση – και εφόσον δεν ασκηθεί ένσταση από τη διοίκηση της Σχολής για παραπομπή του θέματος στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό για επανάκριση – ο 22χρονος εύελπις ολοκληρώνει τις σπουδές του και μετά τον Ιούνιο ονομάζεται αξιωματικός. Ωστόσο ήδη έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά με βάση το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) με καθαίρεση από αρχηγός των σπουδαστών και 40 ημέρες φυλάκιση. Το πόρισμα της ΕΔΕ τον παρέπεμπε επίσης στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της διαγραφής από τη Σχολή.

«Ο κ. Αβραμόπουλος θα περιμένει να περάσει η προθεσμία κατά την οποία η διοίκηση της Σχολής μπορεί να ασκήσει έφεση και αν χρειαστεί θα τοποθετηθεί», ήταν το σχόλιο συνεργατών του. Οι ίδιοι επιμένουν πως είναι θέμα δεοντολογίας, αλλά οι διάδρομοι του «Πενταγώνου» βοούν ότι λόγω των επικείμενων εκλογών υπήρξε γραμμή από τη ΝΔ να πέσει στα μαλακά ο εύελπις Χρ. Φαραντάτος με αιχμή ότι αρκεί η αρχική ποινή που του επεβλήθη.

Μάλιστα λέγεται πως δημιουργήθηκε και ισχυρό «λόμπι» υποστήριξής του με νομική στήριξη, στρατηγούς ε.α. και καθηγητές μάρτυρες υπεράσπισης…

Αντίθετα από τον κ. Αβραμόπουλο, συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Γιάννη Ραγκούση που ρωτήθηκαν σχετικά δήλωσαν πως θεωρούν «αυτονόητο ότι το ζήτημα του ευέλπιδος θα εξεταστεί και σε δεύτερο βαθμό».

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας την «προκλητική απαλλαγή του ακροδεξιού εύελπι».