«Εγραψα ένα γράμμα στον Στιβ Τζομπς όταν ήταν στα τελευταία του. Το είχε στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι του». Σε μια σπάνια και συναισθηματική συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Daily Telegraph» ο Μπιλ Γκέιτς αφηγήθηκε τη δύσκολη σχέση του με τον ιδρυτή της Apple, τις καλές και τις κακές στιγμές τους και την τελική συμφιλίωσή τους.

Ο Γκέιτς (η «Daily Telegraph» τον περιγράφει ως «ένα μαθηματικό που προτιμά τους αριθμούς από τα συναισθήματα») δεν είχε θελήσει ποτέ έως τώρα να αναφερθεί σε αυτή την υπόθεση. Τη θυελλώδη σχέση τους την είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Τζομπς. «Δεν έχει γούστο, δεν τον νοιάζει αν δημιουργεί προϊόντα χαμηλής ποιότητας. Αυτό έκανε πάντα η Microsoft», είχε πει για τον ανταγωνιστή του. Σε αρκετές συνεντεύξεις του είχε περιγράψει τον Γκέιτς ως «στενόμυαλο και χωρίς φαντασία», προσθέτοντας ότι «θα είχε γίνει καλύτερος άνθρωπος αν είχε δοκιμάσει λίγο LSD και είχε ζήσει σε ινδικό ασράμ».

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ. Ο Γκέιτς τον έχει συγχωρήσει. «Ο Στιβ πέρασε πολύ καιρό ανταγωνιζόμενος εμένα και επικρίνοντάς με», παραδέχεται, αλλά αποκαλύπτει ότι η ατμόσφαιρα ανάμεσά τους άλλαξε το 2007, όταν άφησε τη Microsoft για να δημιουργήσει το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. «Ο Στιβ κι εγώ οργανώσαμε μαζί μια φιλανθρωπική εκδήλωση και δεν θα μπορούσε να είναι ευγενέστερος», είπε στην «Daily Telegraph». Ο πάγος έσπασε και τον τελευταίο χρόνο της ζωής τού Τζομπς οι δυο τους συναντιόνταν τακτικά.

Στο τέλος, ο Γκέιτς θέλησε να επισκεφθεί τον νέο «φίλο» του μια ύστατη φορά. «Περάσαμε ώρες μιλώντας για τον παλιό καιρό, αλλά και για το μέλλον», αφηγείται ο Γκέιτς. «Αργότερα, όταν κατάλαβα ότι ο θάνατος είναι πια κοντά, του έγραψα μια επιστολή λέγοντάς του ότι πρέπει να είναι υπερήφανος για όλα όσα κατάφερε. Του μίλησα και για τα παιδιά του, τα οποία είχα γνωρίσει».