Ιδιωτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) που τον προηγούμενο μήνα αγόρασαν ελληνικά κρατικά ομόλογα με την πρόθεση να κερδίσουν πολλά χρήματα, τώρα βλέπουν ότι το στοίχημα δεν τους βγαίνει ενώ ανησυχούν για μεγάλο κούρεμα και ψάχνουν να τα πουλήσουν, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Ωστόσο, παρότι βρήκαν εύκολα να τα αγοράσουν από τράπεζες, τώρα δεν είναι τόσο εύκολο να τα πουλήσουν αφού δεν υπάρχουν πολλοί αγοραστές.

Αυτά τα ομόλογα είναι λήξης Μαρτίου και τα αγόρασαν περίπου στο 40%-45% της αξίας τους, τώρα όμως η τιμή τους έχει πέσει στο 35%. Τα hedge funds, κυρίως αμερικανικά με γραφεία στο Λονδίνο, έχουν αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν στις 20 Μαρτίου, αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ.

Τα hedge funds αναγκάστηκαν να αλλάξουν στρατηγική επειδή οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζουν για κούρεμα ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες ομολογιούχοι, το οποίο θα ξεπερνά το 50%. Ετσι, ακόμη και αν δεν δεχτούν να συμμετάσχουν εθελοντικά, βρίσκονται αντιμέτωπα με πιθανές μεγάλες απώλειες και στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς τη δυνατότητα να προσφύγουν στη νομική οδό.

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, όμως, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες υποστήριζαν πως παρότι η Ελλάδα έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, όσοι αγοράσουν ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο θα έχουν την ευκαιρία ακόμη και να διπλασιάσουν τα χρήματά τους όταν η χώρα μας θα λάβει την επόμενη οικονομική βοήθεια, αναφέρουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».