Από μια λεπτή κλωστή κρέμεται το θέμα της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα για το μίνι Μνημόνιο μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά και τις πρωτοφανείς αξιώσεις για υιοθέτηση μισθών επιπέδου Βουλγαρίας και στη χώρα μας.

Στις κρίσιμες διαβουλεύσεις που θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο, ο Λουκάς Παπαδήμος θα επιδιώξει να αποφύγει τον εφιάλτη να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να έχει στα χέρια του ως ισχυρό χαρτί το κείμενο του προσυμφώνου με τους δανειστές μας.

Στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διπλό παζάρι κατ’ αρχήν με την τρόικα για τα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν από τη χώρα εν είδει ενός μίνι Μνημονίου που θα αποτελέσει τον μπούσουλα της νέας δανειακής σύμβασης και κατά δεύτερο λόγο με τον εκπρόσωπο του IIF Τσαρλς Νταλάρα για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Την κυβερνητική συνοχή αποδυναμώνουν οι απειλές – χτες στη Βουλή – του Γ. Καρατζαφέρη ότι δεν θα υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση αλλά και η καταγεγραμμένη απροθυμία πολλών βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ να ψηφίσουν νέα επώδυνα μέτρα στο πλαίσιο ενός προσυμφώνου που θα ενέχει τη μορφή εγγυήσεων για την τρόικα.

Αργά χθες έγινε γνωστό ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό – που βρισκόταν στον αέρα – θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα σήμερα το απόγευμα σε μια προσπάθεια να επέλθει μια μίνιμουμ συμφωνία στο προσχέδιο του Μνημονίου προτού οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειές του.

Να σημειωθεί ότι στο Μαξίμου αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για το εάν θα έπρεπε να γίνει σύσκεψη και αυτό διότι ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε να δημιουργηθούν παραμονές της Συνόδου εντυπώσεις περί κυβερνητικής ασυμφωνίας. Τον προβληματισμό επέτειναν οι τελεσιγραφικές δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ «να μην περιμένουν κάποιοι υπογραφή εξευτελισμού», όπως επίσης και την παρατήρησή του ότι «η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να υπογραφεί από τον Πρωθυπουργό».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν επέλθει αδιέξοδο, η συνεδρίαση θα διακοπεί και θα επαναληφθεί την Τετάρτη, αμέσως μετά την επιστροφή του κ. Παπαδήμου από τις Βρυξέλλες, οπότε ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει εκ νέου από τους τρεις αρχηγούς να συναινέσουν επί του προσυμφώνου, αντίγραφο του οποίου (10 σελίδες) έχουν στη διάθεσή τους.

Η κυβέρνηση πάντως για να υπερβεί τον σκόπελο της υπογραφής σε κείμενο που θα συνταχθεί για τα μέτρα (prior actions) εξετάζει ακόμη και την πιθανότητα να φέρει τις νέες ρυθμίσεις προς ψήφιση στη Βουλή ακόμη και με τη μορφή του κατεπείγοντος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε η κρίσιμη ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Οπως και να έχει η έσχατη ημερομηνία για να λήξουν όλα αυτά είναι η 13η Φεβρουαρίου.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης εξακολουθεί πάντως να βρίσκεται στον αέρα, καθώς μέχρι αργά χθες δεν είχε επιτευχθεί τελική συμφωνία μεταξύ του κυβερνητικού επιτελείου και των εκπροσώπων της τρόικας. Το μεγάλο αγκάθι στις συνομιλίες των τροϊκανών με την ελληνική κυβέρνηση παρέμεναν τα εργασιακά. Η τρόικα επέμενε στην κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, όπως επίσης και για τη μείωση του κατώτατου μισθού, την ώρα που το υπουργείο Εργασίας δεν είχε αντιπροτείνει ισοδύναμα μέτρα που θα ικανοποιούσαν τους δανειστές μας.

Την ίδια ώρα, πολλά στελέχη και από τα τρία κόμματα προειδοποιούν προκαταβολικά ότι «δεν περνούν αυτά από το Κοινοβούλιο».

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ. Το θέμα συζητήθηκε και σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του αναπληρωτή υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι η μεγάλη μάχη γίνεται για τον 13ο και τον 14ο μισθό, όπως επίσης και για τον κατώτερο μισθό. Κοινοβουλευτικά στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη είπαν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θίγουν τον ιδεολογικό πυρήνα της παράταξης και ζήτησαν λεπτούς χειρισμούς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με την τρόικα για να συμβάλει στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.