Βήματα προόδου σημειώθηκαν στις χθεσινές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών της χώρας και της κυβέρνησης στην Αθήνα για το θέμα του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων (PSI).

O Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκαν χθες με τους επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι προσήλθαν με νέα συμβιβαστική πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση των τραπεζιτών προβλέπει επιτόκιο 3,7%-3,8% κατά μέσο όρο για τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν με τα παλιά. Χαμηλότερο θα είναι το επιτόκιο για τα ομόλογα που λήγουν ώς το 2020, έτσι ώστε να περιοριστεί το βάρος για την Ελλάδα στη δύσκολη πρώτη περίοδο.

Οπως ανακοίνωσε το IIF, «κάποια πρόοδος σημειώθηκε». Οι εργασίες θα συνεχιστούν σήμερα, ενώ πηγή του Μεγάρου Μαξίμου δεν απέκλειε να υπάρξει συνέχεια και αύριο. Πάντως, όπως επισημαίνουν πηγές που γνωρίζουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, όσο κι αν μειωθούν τα επιτόκια των νέων ομολόγων, η μείωση που θα επιτευχθεί στο χρέος της χώρας δεν θα είναι αρκετή ώστε να περιοριστεί αυτό στο 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως θέλει το ΔΝΤ. Αυτό θα γίνει μόνο αν κουρευτούν και τα ομόλογα της ΕΚΤ, που φτάνουν περίπου στα 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η επαναγορά των εν λόγω ομολόγων στην τιμή κτήσης τους από την ΕΚΤ, δηλαδή σχεδόν στο 70%, κάτι που σημαίνει ότι το κούρεμα θα είναι περίπου 30%.