Πολυεθνικοί όμιλοι και εγχώρια ολιγοπώλια διατηρούν ψηλά τις τιμές στην Ελλάδα, παρά τη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των ελλήνων καταναλωτών τους τελευταίους μήνες.

Η κατάσταση απασχολεί έντονα και την τρόικα, με τα στελέχη της να θέτουν το ζήτημα της μείωσης των τιμών αγαθών και υπηρεσιών επιμόνως, διαπιστώνοντας ότι η εσωτερική υποτίμηση έχει περιοριστεί προς το παρόν μόνο στους μισθούς.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ερευνούν η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, οι πολυεθνικές ακολουθώντας διάφορες πρακτικές συντηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές στην Ελλάδα να πληρώνουν ακριβότερα τα ίδια προϊόντα σε σύγκριση με τους καταναλωτές σε άλλες χώρες.

Ειδικότερα, οι εταιρείες απαγορεύουν στους λιανεμπόρους να προχωρούν σε παράλληλες εισαγωγές των προϊόντων τους από φθηνότερες χώρες. Επιπλέον, παρεμβαίνουν στο κόστος των θυγατρικών τους με σκοπό την αποφυγή φορολόγησης, επιβαρύνοντας έτσι τις τιμές των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά.

Ωστόσο, εκτός από τις πρακτικές που εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες, πολυεθνικές και ξένοι προμηθευτές έχουν τοποθετήσει εδώ και χρόνια την Ελλάδα σε υψηλή τιμολογιακή κατηγορία επιλέγοντας να πωλούν ακριβά τα προϊόντα τους εδώ. Αυτό συνέβαινε εξαιτίας και της νοοτροπίας των ελλήνων καταναλωτών, οι οποίοι πριν από την κρίση δεν θεωρούσαν το ύψος της τιμής σημαντικό παράγοντα για την επιλογή ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας. Αντιθέτως, ταύτιζαν την υψηλή τιμή με την καλή ποιότητα του προϊόντος.

Σήμερα, παρά την πτώση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, οι προμηθευτές διατηρούν την ίδια τιμολογιακή πολιτική, την οποία δικαιολογούν επικαλούμενοι τα προβλήματα ρευστότητας των ελλήνων λιανεμπόρων πελατών τους. Μάλιστα, για να ρίξουν ελαφρώς τις τιμές ζητούν πληρωμές τοις μετρητοίς και προδιακανονισμούς, στους οποίους όμως αδυνατούν να ανταποκριθούν οι έλληνες έμποροι.

Πάντως, οι τιμές έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά και εξαιτίας της αύξησης των φόρων και κυρίως του ΦΠΑ που έχει διαμορφωθεί πλέον στο 23% (είναι ο υψηλότερος στην ευρωζώνη), αλλά και του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Παράλληλα, η εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές πρώτων υλών αλλά και προϊόντων ενέργειας (φυσικό αέριο και πετρέλαιο), που καταγράφουν ρεκόρ ανόδου τους τελευταίους μήνες, δυσχεραίνει τις εξελίξεις.

Γυρίστε σελίδα