Με συγκεκριμένο οδικό χάρτη και χρονοδιαγράμματα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν προχωρεί σε πολυμερή διεθνή διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού, τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου. Τις προθέσεις του ανακοίνωσε με δήλωσή του παρουσία των κ.κ. Χριστόφια και Ερογλου, κλείνοντας τις εργασίες της διήμερης τριμερούς διάσκεψης στο Greentree της Νέας Υόρκης.

Οι προθέσεις αυτές βρίσκουν αντίθετη την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά ικανοποιούν την τουρκική, η οποία ζήτησε πολυμερή διάσκεψη προτού η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Ιουλίου.

Με τη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας έδειξε ότι θεωρεί πως η διαδικασία βρίσκεται στην τελική φάση και η διεθνής διάσκεψη θα είναι η κατάληξη αυτής της διαδικασίας. Εθεσε μάλιστα έναν σαφή οδικό χάρτη προς μια πολυμερή διεθνή διάσκεψη που προβλέπει τα εξής:

n Πρώτον. Εντός δύο εβδομάδων οι δύο πλευρές πρέπει να ολοκληρώσουν την ανταλλαγή στοιχείων για την πτυχή των περιουσιών, κάτι που απασχολεί έντονα την ελληνοκυπριακή πλευρά αφού η τουρκοκυπριακή δεν έχει παρουσιάσει όλες τις θέσεις της.

n Δεύτερον. Τέλη Φεβρουαρίου ο γενικός γραμματέας θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

n Τρίτον. Τέλη Μαρτίου ο ειδικός σύμβουλός του Αλεξάντερ Ντάουνερ θα υποβάλει έκθεση για την πρόοδο των συνομιλιών. Αν αυτή είναι θετική, σε συνάρτηση με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και έπειτα από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, ο γενικός γραμματέας θα καλέσει πολυμερή διάσκεψη τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου.

ΚΡΙΣΗ. Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή της Κύπρου. Ολα τα κόμματα, πλην του κυβερνώντος ΑΚΕΛ, εξέδωσαν ανακοινώσεις και έκαναν δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος Δημ. Χριστόφιας απέτυχε να υπερασπίσει τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Παράλληλα έχει ξεσηκωθεί κύμα διαμαρτυρίας εναντίον του ειδικού συμβούλου των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος πρόσφατα απέφυγε να αναφερθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δήλωσε ότι δεν θα μπορεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες όταν «οι Ελληνοκύπριοι αναλάβουν την προεδρία της ΕΕ». Κυβερνητικές πηγές πάντως στη Λευκωσία υποβάθμιζαν τον «κίνδυνο πολυμερούς διάσκεψης» και ανέφεραν ότι είναι δύσκολο να συγκληθεί. Χαρακτηριστικά επισήμαιναν ότι είναι ένα σχέδιο του γενικού γραμματέα, αλλά θα πρέπει αυτό το σχέδιο να πάρει πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας.