Πρωτοβουλίες στήριξης της Ελλάδας, προκειμένου να ξεφύγει από την οικονομική κρίση, θα ζητήσει από την πλευρά της Ρωσίας ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον ρώσο Πρωθυπουργό και εκ νέου υποψήφιο για την προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί την κατ’ ιδίαν συνάντησή σου με τον ρώσο ηγέτη αφετηρία για την «ανάταξη» των ελληνορωσικών σχέσεων. Το μήνυμα αυτό μετέφερε κατά τη χθεσινή συνάντησή του στο Κρεμλίνο με τον επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης Σεργκέι Ιβανόφ, ο οποίος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Αμυνας, καθώς και με την πρόεδρο της Ανω Βουλής (και πρώην πρεσβευτή στην Αθήνα) Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Ο Αντώνης Σαμαράς άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου ότι έβαλε στο «ψυγείο» τις ελληνορωσικές σχέσεις την προηγούμενη διετία και με δηλώσεις του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι από την πλευρά του θα επιδιώξει την «οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα». Εδωσε έμφαση στην ενέργεια, στον τουρισμό και στις εξαγωγές, με στόχο, όπως είπε, και την προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα. «Στόχος μας είναι μια όχι ευκαιριακή, αλλά μακροπρόθεσμη συνεργασία των δύο χωρών», τόνισε και χαρακτήρισε αναγκαίο να τεθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε «νέες, στέρεες βάσεις».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτός από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, θα συναντηθεί σήμερα και με τον πρόεδρο της εταιρείας Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Η τριήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα θα ολοκληρωθεί στο ρωσικό Πατριαρχείο, προσκεκλημένος από τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο.

n Χθες το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση του ομογενούς σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη στο συνεδριακό κέντρο του καθεδρικού Ναού του Σωτήρος, η οποία ήταν αφιερωμένη στους κρυπτοχριστιανούς και την παρακολούθησε μεγάλος αριθμός ομογενών. Την εκδήλωση στήριξαν και έλληνες καλλιτέχνες, όπως η μουσικός Ευανθία Ρεμπούτσικα, ενώ παραβρέθηκε σε αυτήν και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ και ο φημισμένος ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν.