Ο λόγος στους αναγνώστες.

Ο Κ. Λυκιαρδόπουλος (Εσπέρου 37, Π. Φάληρο) γράφει:

Αγαπητέ Λευτέρη,

Συγγνώμη για τον οικείο τόνο, αλλά επειδή σε διαβάζω τα τελευταία 40 χρόνια τουλάχιστον και είμαι και αρκετά μεγαλύτερός σου (στην ηλικία βέβαια), νομίζω ότι απέκτησα αυτό το δικαίωμα.

Σαν καθηγητής των Αγγλικών είχα διαβάσει παλιά έργα του μεγάλου άγγλου ποιητή Johnson, τον οποίο αποκαλούσαν μάλιστα «The voice of reason», δηλαδή «Η φωνή της λογικής», επειδή μιλούσε και έγραφε με ακαταμάχητα επιχειρήματα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτός ο τίτλος ανήκει δικαιωματικά σε σένα τώρα για τους ίδιους λόγους.

Στην ταραγμένη εποχή που ζούμε φαίνεται ότι η κοινή λογική είναι είδος εν ανεπαρκεία γιατί σπανίζει πραγματικά. Ιδίως παρακολουθώντας τις ξιφομαχίες με τους «ξερόλες» στη τηλεόραση, ακούει κανείς ένα σωρό κομματικές, ιδεολογικές ή νομικίστικες γιρλάντες και άλλες τοποθετήσεις που όχι μόνο απέχουν από την πραγματικότητα, μακριά από την ουσία, που όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά ίσα ίσα, τα μπερδεύουν περισσότερο.

Τα άρθρα σου, βέβαια, που αφουγκράζονται το κόσμο, παρ’ όλο που δεν προσφέρουν λύσεις αλλά περιορίζονται μόνο στη διαπίστωση των ζητημάτων, συντελούν σε έναν θετικότερο προσανατολισμό και σε ρεαλιστικότερη αντιμετώπισή τους.

Μικρή απάντηση: Ευχαριστώ για τα θερμά λόγια σας. Οσο για τις λύσεις που μου ζητάτε, θα με χαρακτηρίζατε και μένα «ξερόλα», αν τις διατύπωνα. Και θα ήμουν!

n Ο Κ. Παπανδρέου (Φαραί Πατρών) γράφει:

Τον Λουκά Παπαδήμο δεν τον πάω, για να μην πω κάτι χειρότερο, κι αυτό γιατί με έθιξε κατά κράτος ως πολίτη με το που δέχθηκε στο κυβερνητικό σχήμα κάποιους οι οποίοι είναι απροκάλυπτα ακροδεξιοί. Πρόκειται για τον Βορίδη, της άλλοτε ΕΠΕΝ, καθώς και για τον Αδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο και μόνο που τον βλέπεις, σου στοιχίζει. Επανειλημμένα αποκαλούσε αλήτες τους εξεγερμένους ήρωες φοιτητές του Πολυτεχνείου, οι οποίοι άοπλοι αντιστάθηκαν μόνο με τις φωνές τους εναντίον των ενόπλων, για την αποκατάσταση της ελευθερίας, προτάσσοντας για τούτο και τα στήθη τους στα τανκς. Αυτά τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση πώς να μην εμπνέουν ανησυχίες;

Τέλος, έχω να πω στον Λουκά Παπαδήμο ότι σημασία δεν έχει να είναι κανείς ικανός τεχνοκράτης, αλλά πρέπει να έχει και αίσθηση των κανόνων του παιχνιδιού της πολιτικής όπου επινοούνται τεχνάσματα, όπως ίντριγκες και παγίδες σε βάρος κάποιου ή κάποιων.