Στο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας παραδέχονται ότι η έλλειψη κέντρου, δηλαδή ισχυρής ηγεσίας, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μοιάζει με σκορποχώρι. Επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες «και ενώ όλοι γνώριζαν ότι οι βουλευτές έχουν ανέβει στα κεραμίδια» δεν έγιναν συστηματικές και εντατικές προσπάθειες για να επισημανθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η κρισιμότητα της ψήφου.

Σημαντικός ρόλος στην απείθαρχη συμπεριφορά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποδίδεται και στο μεταβατικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται το κόμμα, περιμένοντας εδώ και αρκετούς μήνες να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα.

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες τονίζουν παράλληλα ότι η κοινοβουλευτική δραστηριότητα είχε ατονήσει το τελευταίο διάστημα: «Δεν συνεδρίαζαν οι ΚΤΕ (Κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας) του ΠΑΣΟΚ», κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην εκτονώνονται οι βουλευτές στα αρμόδια όργανα.

Η προχθεσινή ημέρα θεωρείται ιδιαίτερα «κακή» για το ΠΑΣΟΚ καθώς μεγάλο μέρος της ασύντακτης συμπεριφοράς των βουλευτών αποδίδεται στην όλη συζήτηση που ξεκίνησε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το Μνημόνιο. «Ολοι την ημέρα ασχολούμασταν με τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη», εξηγούσε κοινοβουλευτικό στέλεχος, την ώρα που βουλευτής του ΠΑΣΟΚ περιδιαβάζοντας στους διαδρόμους της Βουλής έλεγε σε συνομιλητές του: «Φταίει ο Σημίτης που είπε όσα είπε για το Μνημόνιο»…