Παπανδρεϊκοί αλλά και βενιζελικοί, θεσμικοί και ουδέτεροι, βουλευτές του κέντρου όπως επίσης και της περιφέρειας περιλαμβάνονται στη λίστα των συνολικά 57 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που απέρριψαν κρίσιμα άρθρα του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.
Το επίσημο ΠΑΣΟΚ απέφυγε να μιλήσει για ανταρσία μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και γιατί δεν είχε «ζορίσει» τους βουλευτές του περνώντας σκληρή γραμμή για τις ψηφοφορίες και επιπλέον διότι ανάμεσα στους αντιδρώντες βρίσκεται ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Πάνος Μπεγλίτης, όσο και δύο από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του (Πρωτόπαπας, Μπετενιώτης) οι οποίοι καταψήφισαν ή είπαν «παρών» σε επίμαχα άρθρα.
Στον αντίποδα, ανεπισήμως κοινοβουλευτικοί παράγοντες του κόμματος αλλά και συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου σχολίαζαν ότι «οι βουλευτές δεν ψηφίζουν σαν αγέλη αλλά κατά συνείδηση».
Τα αίτια της προχθεσινής στάσης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι πολλά. Κατά κοινή ομολογία όμως βρίσκονται σε μία ολοένα και πιο έντονη διάθεση των αντιδρώντων βουλευτών να ξεσπάσουν σε νομοσχέδια που δεν χαρακτηρίζονται καθοριστικά και δεν προκαλούν ιδιαίτερα προσκόμματα στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Επί της ουσίας τονίζουν ότι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία» για πολλούς βουλευτές να καταψηφίσουν, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους τους ότι «δεν καταπίνουν αμάσητο ό,τι τους προσφέρεται».

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ. Βεβαίως, το γεγονός ότι επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν τη διάταξη για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και άλλοι 27 δήλωσαν «παρών», προκαλώντας τριγμούς στο πράσινο στρατόπεδο, αποδίδεται εν πολλοίς στις πιέσεις που ασκήθηκαν από συντεχνίες στους κοινοβουλευτικούς οι οποίοι εν τέλει υπέκυψαν για ψηφοθηρικούς λόγους - ενόψει δηλαδή των επερχόμενων εκλογών.
«Οσοι τα λένε αυτά στερούνται πολιτικής άποψης και πετούν μία ρετσέτα περί συντεχνιών για να αποδώσουν κατηγορίες» ανέφερε μιλώντας στα «ΝΕΑ» η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, η οποία καταψήφισε και τη ρύθμιση για το ωράριο των φαρμακείων και τη διάταξη για τις συγχωνεύσεις του ΕΟΜΜΕΧ και του ΕΛΟΤ.
Μία άλλη εκδοχή για τη συμπεριφορά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις ψηφοφορίες σχετίζεται με τον ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ βουλευτών της περιφέρειας. «Οσο ο ένας υπερασπίζεται τα συμφέροντα μιας επαγγελματικής ομάδας, τόσο ο άλλος επαυξάνει» σχολιάζουν στελέχη του κόμματος, που επισημαίνουν ότι στις επόμενες εκλογές θα γίνει μάχη «ψήφο-ψήφο».
Για παράδειγμα, οι δύο βουλευτές Καβάλας Δημήτρης Παπουτσής και Σάββας Εμινίδης καταψήφισαν τη διάταξη που αφορούσε τους δικηγόρους. Είναι γεγονός ότι αρκετοί από τους αντάρτες βουλευτές θεωρούν ότι στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές έχουν ελάχιστες πιθανότητες να επανεκλεγούν. Και γιατί το ΠΑΣΟΚ καταγράφει σοβαρότατες απώλειες και επιπλέον γιατί οι περισσότεροι συνδέθηκαν με την ψήφιση αντικοινωνικών μέτρων που έπληξαν τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των πολιτών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από