Η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ απογοήτευσε με την ομιλία που εκφώνησε χθες, κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όσους ήλπιζαν ότι θα έδινε ενδείξεις για αλλαγή πορείας. Αντί να φανεί πρόθυμη να δαπανήσει περισσότερα για να βγάλει την Ευρώπη από την ύφεση, η Μέρκελ υποστήριξε πως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και ο ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας των χωρών προσφέρουν μια ασφαλέστερη οδό προς την οικονομική υγεία.

Στην ομιλία της με την οποία άνοιξε το Φόρουμ, η Καγκελάριος διαβεβαίωσε πως η χώρα της είναι προσηλωμένη στην αμοιβαία υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών. Επανέλαβε όμως τις επιφυλάξεις της ότι τα προβλήματα της περιφέρειας μπορεί να επιλυθούν αν διατεθούν γι’ αυτά περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, λίγο νωρίτερα είχε παραδεχθεί πως η λιτότητα δεν αρκεί και πως το Μνημόνιο ουσιαστικά απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας, πως χρειάζεται ανάπτυξη. «Παρά τις προσπάθειες των Ελλήνων καθώς και της διεθνούς κοινότητας, δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση», είχε υπογραμμίσει σε συνέντευξή της σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, στην οποία είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα «ειδική περίπτωση».

Η Μέρκελ έφθασε στο Νταβός έχοντας επιβάλει δημοσιονομική λιτότητα στη μία χώρα μετά την άλλη, παρότι για ολοένα και περισσότερους παρατηρητές η έμφαση που δίνει στη λιτότητα έχει συμβάλει στην επιδείνωση της κρίσης. Παράλληλα η Καγκελάριος απογοήτευσε όσους έτρεφαν ελπίδες για σημαντική αύξηση του κεφαλαίου του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές και να ευνοηθεί η ανάπτυξη. Αντί γι’ αυτό, κατέφυγε σε ευχολόγια καλώντας την ΕΕ να ενεργεί περισσότερο σαν μια κεντρική κυβέρνηση… Στη συνέντευξη που είχε δώσει νωρίτερα (στις εφημερίδες «Le Monde», «Sueddeutsche Zeitung», «The Guardian», «La Stampa», «El Pais» και «Gazeta Wyborcza»), επέμενε πως οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης χρειάζονται μεταρρυθμίσεις προειδοποιώντας πως η χώρα της δεν έχει άπειρη δυνατότητα να βοηθάει. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα του ευρώ «προέκυψαν σε διάστημα ετών, έτσι δεν μπορεί να ξεπεραστούν με μιας. Θα χρειαστεί καιρός, είμαστε όμως αποφασισμένοι να τα ξεπεράσουμε». Η Καγκελάριος δεν θέλησε να επεκταθεί στο πώς θα γίνει αυτό…

«ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΗΠΑ».Παρά τα προβλήματα που επισήμανε, ο τόνος της ήταν εν γένει αισιόδοξος. «Η Ευρώπη θα γίνει πιο ελκυστική (για τους ξένους επενδυτές) μόλις ξεπεράσουμε αυτή την κρίση του ευρώ και είμαι σίγουρη ότι θα την ξεπεράσουμε», τόνισε. Στην ερώτηση αν η Ευρώπη μπορεί να μετατραπεί σε μια ομοσπονδιακή οντότητα όπως οι ΗΠΑ, απάντησε αρνητικά και υπογράμμισε πως η Ευρώπη είναι μοναδική και δεν θα εξελιχθεί όπως η Αμερική. Τόνισε όμως ότι θέλει να δει να εναρμονίζεται ο τρόπος ζωής των πολιτών σε όλη την Ευρώπη. «Μέσα σε λίγα χρόνια, θα μπορεί κανείς να αλλάζει τον τόπο κατοικίας του, να παίρνει μαζί του τα συνταξιοδοτικά δικαιώματά του, να μεταφέρει ασφαλιστικά δικαιώματα και επίσης να δουλεύει», δήλωσε.