Στη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την προσεχή Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, ενδεχομένως και του Πολιτικού Συμβουλίου, καταφεύγει ο Γιώργος Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να ανακόψει τα διαλυτικά φαινόμενα που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά και την προχθεσινή ανταρσία στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου που αναμενόταν να επιστρέψει χθες το βράδυ από το πολυήμερο ταξίδι του στην Κόστα Ρίκα, όπου φαίνεται να διασφάλισε την επανεκλογή του στην ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη λήψη μέτρων κατά όσων συντηρούν το κλίμα αποσύνθεσης και δεν αποκλείεται το πρώτο «θύμα» της οργής του (όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι συνεργάτες του) να είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Εξετάζονται διάφορα σενάρια για την τύχη του κ. Χρυσοχοΐδη: από το να τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ, μέχρι να υποβληθεί επίσημο αίτημα στον Πρωθυπουργό να αντικατασταθεί από την κυβέρνηση. Επίμονες πληροφορίες θέλουν τον κ. Παπανδρέου να είναι εξοργισμένος με τη στάση του υπουργού Ανάπτυξης, κυρίως για τις τελευταίες δηλώσεις του περί του Μνημονίου, οι οποίες, όπως ανέφεραν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ανακυκλώνουν μια ιστορία η οποία τελικό αποδέκτη έχει τον ίδιο, ότι μόνος αποφάσισε και έσυρε τη χώρα στο ΔΝΤ.

Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου απέρριψε την πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη για άμεση εκλογή προέδρου της ΚΟ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να καλυφθεί το «κενό εξουσίας». Σύμφωνα με συνεργάτη του, «δεν υπάρχει κανένα κενό ηγεσίας στο Κίνημα, και με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Προχωρούμε με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα. Θυμίζω επίσης ότι η πρόταση Σκανδαλίδη αποτελεί μια παραλλαγή της πρότασης για διαρχία, την οποία είχαν κατηγορηματικά απορρίψει όλοι, πλην του Βενιζέλου».

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ. Νωρίτερα το πρωί χθες, και έπειτα από τη «νύχτα της ντροπής» για το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης με δήλωσή του ζήτησε την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να αναδείξει πρόεδρό της. Στη δήλωσή του ανέφερε ότι «η κυβέρνηση και η χώρα δεν μπορούν να περιμένουν τις εσωτερικές μας διαδικασίες. Οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου είναι για τον καθένα μας σεβαστές αλλά εξαρτώνται καταλυτικά από τις εξελίξεις που είναι αβέβαιες και καταιγιστικές». Και πρόσθεσε: «Είναι αδιανόητο οι βουλευτές μας να μην αντιμετωπίζουν συντεταγμένα τα πολύ βαρύτερα και κρισιμότερα καθήκοντα που προμηνύονται τις αμέσως επόμενες μέρες. Εξυπακούεται ότι η εκλογή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ανεξάρτητη από τις δρομολογημένες διαδικασίες εκλογής του προέδρου του Κινήματος».

Κύκλοι προσκείμενοι στον Ευάγγελο Βενιζέλο ανέφεραν ότι όσα συνέβησαν προχθές το βράδυ στη Βουλή τα είχε προβλέψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και είχε τονίσει τη σημασία τού να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας πριν ξεκινήσουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Ο κ. Βενιζέλος, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «δεν μπορεί παρά να συμφωνεί με την ουσία της πρότασης Σκανδαλίδη, η οποία μπορεί να δώσει διέξοδο στην αναγκαιότητα να σταματήσουν τα φαινόμενα αποσύνθεσης».

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Με την πρόταση Σκανδαλίδη φαίνεται να συμφωνεί και ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους αναφορικά με τα συμβαίνοντα στο ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, οι δύο άλλοι υποψήφιοι αρχηγοί του Κινήματος, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απέρριψαν την πρόταση Σκανδαλίδη. Κατά τον υπουργό Υγείας η Κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να συγκληθεί όχι για να εκλέξει τον πρόεδρό της, αλλά για να εκφράσουν οι βουλευτές τις θέσεις τους. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει απολύτως διαλυτικά για το ΠΑΣΟΚ.

Τους βουλευτές υπερασπίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος δήλωσε ότι τα συντεχνιακά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από τους βουλευτές αλλά απ’ αυτούς που ασκούν την εκτελεστική εξουσία. Δικαιολόγησε δε την αρνητική ψήφο του για τη διάταξη της απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων λέγοντας πως «δεν είχε σχέση με την ουσία» αλλά με την επιμονή του αρμόδιου υπουργού να παραβιάσει τον Κανονισμό της Βουλής.