Σε συμφωνία για τη διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς και του κατώτατου στον ιδιωτικό τομέα, κατέληξαν χθες ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις (βιομήχανοι, έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες). Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ ζητούν να καταργηθούν οι τριετίες και οι αυτόματες αυξήσεις και να υπάρξει πάγωμα του κατώτατου μισθού έως το τέλος του 2012, κάτι που βρίσκει αντίθετη τη ΓΣΕΕ. Κατά τη χθεσινή πρεμιέρα του κοινωνικού διαλόγου, εργοδότες και ΓΣΕΕ συμφώνησαν η συζήτησή τους να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες για το μη μισθολογικό κόστος και να ζητήσουν οι τελικές αποφάσεις τους να γίνουν σεβαστές από την κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων τάσσονται κατά της μονομερούς νομοθετικής ρύθμισης, ενώ δήλωσαν ότι θα υλοποιηθεί κανονικά η Εθνική Γενική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και θα επανεξεταστεί στο τέλος του έτους, οπότε και λήγει.

Η πρόταση του ΣΕΒ προβλέπει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού / ημερομισθίου χωρίς μειώσεις αλλά ούτε και αυξήσεις μέχρι τη λήξη της, τον ερχόμενο Δεκέμβριο (η σύμβαση προβλέπει αύξηση 2,5% από τον ερχόμενο Ιούλιο). Επίσης ο ΣΕΒ προτείνει να αναθεωρηθούν οι αυτόματες αυξήσεις που προβλέπονται στην ΕΓΣΣΕ και στις κλαδικές.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε: «Για να μην πουν κάποιοι ότι δεν το διάβασαν, το λέμε δυνατά. Να μη δεχθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κάτι στο οποίο δεν θα έχουν συμφωνήσει οι κοινωνικοί εταίροι».

Στο ίδιο καράβι. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εγινε ένας ουσιαστικός διάλογος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη διευρυμένη ατζέντα για όλα τα θέματα που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που κι αυτά τα βάζουμε στο τραπέζι του διαλόγου. Η ΓΣΕΕ βέβαια επέμενε ότι δεν συζητά για τα θέματα της Συλλογικής Σύμβασης σε αυτή τη φάση, όπως έχει κάνει εξάλλου γνωστό με πολλές ανακοινώσεις της, ενώ ο ΣΕΒ προσήλθε χωρίς κόκκινες γραμμές, παρότι πλέον όλοι οι κλάδοι της οικονομίας βρίσκονται στο κόκκινο. Είμαστε συνταξιδιώτες σε ένα πλοίο που βουλιάζει. Αν καταλάβουμε ότι η μοίρα μας είναι κοινή θα μπορέσουμε να συγκλίνουμε και σε κοινές θέσεις».

Ο πρόεδρος των εμπόρων Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο «θα έχει διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο και δίνουμε διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στην κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος σχολίασε: «Δεν είναι δυνατόν να απέχουμε από τη συζήτηση και να αποφασίζουν για όλα η κυβέρνηση και οι δανειστές». Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης θα καλέσει τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε όλα τα επίπεδα, όπως ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την πορεία του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων καθώς και για όλα τα πιθανά σενάρια.