Ναι στις μειώσεις φόρων υπό την προϋπόθεση του ισοδύναμου αποτελέσματος, λέει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου για την αναμόρφωση του Φορολογικού. Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου με τους εκπροσώπους που όρισαν ΝΔ και ΛΑΟΣ, και συγκεκριμένα με τους Γ. Βρούτση και Α. Χρυσανθακόπουλο αντίστοιχα, συμφωνήθηκε ότι επιδιώκεται η κατάρτιση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος έως τις 30 Μαρτίου. Μάλιστα, όπως έγινε αποδεκτό από τους παρισταμένους, αν το νομοσχέδιο δεν θα καταστεί δυνατό να ψηφιστεί εντός του βίου της σημερινής κυβέρνησης, θα προωθηθεί από την επόμενη και εφόσον το επιτρέψουν οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Επιμέρους ζητήματα και θέσεις δεν αναλύθηκαν στην πρώτη αυτή συνάντηση.

Ο πολιτικός διάλογος θα αρχίσει ουσιαστικά από την ερχόμενη Τρίτη, οπότε έχει οριστεί το νέο ραντεβού των τριών πλευρών και αφού νωρίτερα αποσταλούν στα κόμματα τόσο οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών όσο και η κωδικοποίηση των προτάσεων των κοινωνικών εταίρων. Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ επίσης θα υποβάλουν τις προτάσεις τους ώστε από την ερχόμενη συνάντηση να αρχίσουν να διερευνώνται τα πεδία σύνθεσης.

Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου τόσο το θέμα των συντελεστών ΦΠΑ όσο και των φόρων στην ακίνητη περιουσία ενώ υψηλόβαθμα στελέχη αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, στην απευθείας απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις αλλά και την εφαρμογή καθολικού πόθεν έσχες για όλους τους φορολογουμένους.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ αξίζει να σημειωθεί ότι η ΝΔ έχει προτείνει μείωση των συντελεστών από το 23% στο 19%, από το 13% στο 9% και από το 6,5% στο 5%, πρόταση για την οποία το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει προτάσεις αντιστάθμισης των απωλειών εσόδων ώστε να συζητηθεί περαιτέρω.

Στους κόλπους του υπουργείου από την άλλη πλευρά έχει συζητηθεί πρόταση για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 20%, με μεταφορά των τροφίμων και της εστίασης στον χαμηλό συντελεστή 6,5%.