Οταν, το 1982, ο Αυστριακός Γκαστόν Γκλοκ κατέθετε τη 17η αίτησή του για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αυτή αφορούσε ένα πιστόλι το οποίο σήμανε μια θλιβερή επανάσταση. Ηταν μικρού διαμετρήματος, εύκολο στη συναρμολόγηση, ελαφρύ χάρη στα πολλά μέρη του από πλαστικό και, το κυριότερο, με το Glock 17 μπορούσε κανείς, για πρώτη φορά, να πυροβολήσει 17 φορές πριν ξαναγεμίσει… Το όπλο έγινε ανάρπαστο. Εχει πουλήσει 7 εκατομμύρια κομμάτια ανά τον κόσμο, κυρίως στις ΗΠΑ, συμβάλλοντας σημαντικά στους 30.000 θανάτους από πυροβόλα όπλα που καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα του δικαιώματος της οπλοκατοχής.

Ο άνθρωπος που επινόησε αυτό το μυθικό πλέον πιστόλι είναι ένας κομψός κύριος 82 Μαΐων, λάτρης των ρομάντζων. Το περασμένο καλοκαίρι, λίγες ημέρες μετά τις 19 Ιουλίου που γιόρτασε τα 82α γενέθλιά του, παντρεύτηκε μια συνεργάτιδά του κατά μισό αιώνα νεότερή του, την Κατρίν Τσίκοφ, με την οποία διατηρούσε σχέση επί επτά χρόνια. Και αυτόν τον καιρό διαπραγματεύεται το πιο ακριβό επιχειρηματικό «διαζύγιο» στην ιστορία της Αυστρίας από την πρώτη σύζυγό του, τη Χέλγκα. Την είχε παντρευτεί το 1962 και την επόμενη χρονιά ίδρυσε μαζί της την αυτοκρατορία του, τα κέρδη της οποίας έφτασαν το 2010 τα 31 εκατ. ευρώ.

Τα Glock είναι σήμερα διάσημα, στις ΗΠΑ θεωρούνται πλέον ισότιμα των «ιστορικών» Beretta και Smith & Wesson. Βρίσκονται στη ζώνη του 70% των αμερικανών αστυνομικών, ακόμη κι ο Σαντάμ Χουσεΐν κρατούσε ένα Γκλοκ όταν τον ανακάλυψαν στην κρυψώνα του – λίγους μήνες αργότερα το πιστόλι αυτό βρισκόταν ως τρόπαιο στο Οβάλ Γραφείο του Τζωρτζ Μπους. Ωστόσο λίγοι Αμερικανοί ξέρουν πως το Γκλοκ προέρχεται από την Αυστρία. Η παραγωγή του άρχισε το 1963 στο Ντόιτς-Βαγκράμ, βορειοανατολικά της Βιέννης. Ο Γκαστόν ήταν τότε τεχνικός εξειδικευμένος στη σύνθεση πλαστικών και στον ελεύθερο χρόνο του κατασκεύαζε μοντέλα πιστολιών. Λιγότερο από 20 χρόνια αργότερα, ο αυστριακός στρατός θα γίνει ο πρώτος μεγάλος πελάτης του.

Ενας δισεκατομμυριούχος στον θαυμαστό κόσμο των κατασκευαστών όπλων, όπως ο Γκαστόν Γκλοκ, έχει πολλούς εχθρούς. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2000, σ’ ένα πάρκινγκ στο Λουξεμβούργο, ένας Γάλλος, πρώην κατσέρ, επιτέθηκε μ’ ένα σφυρί εναντίον του. Ο Αυστριακός έχασε ένα λίτρο αίμα, όμως επέζησε. Ο άνθρωπος που παρήγγειλε την επίθεση, κάποιος Πάναμα Τσάρλυ, ο οποίος χρωστάει το όνομά του στις επαφές που διατηρεί στους οικονομικούς παράδεισους της Κεντρικής Αμερικής, εξακολουθεί να εκτίει ποινή κάθειρξης 20 ετών. Το πραγματικό όνομά του είναι Τσαρλς Γιούερτ και ήταν παλιά το δεξί χέρι του Γκαστόν, τον οποίο δεν συγχώρεσε ποτέ που τον παραμέρισε αφού είχε συμβάλει στην παγκόσμια επέκταση της επιχείρησης. Το δίκτυο Γκλοκ εκτείνεται σήμερα από το Μοντεβιδέο ώς την Ατλάντα και από το Ντουμπάι ώς το Χονγκ Κονγκ.