Όπως δήλωσε ο Ακούν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι κρατούμενοι «διαμαρτύρονται ότι υφίστανται κακομεταχείριση από τους δεσμοφύλακες και ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και ζητούν καλύτερες υλικές συνθήκες».

Οι Αρχές του Κιργιστάν δήλωσαν από την πλευρά τους ότι αυτή η εξέγερση των κρατουμένων ενορχηστρώθηκε από το οργανωμένο έγκλημα μετά την έναρξη στις 16 Ιανουαρίου μιας «επιχείρησης καθαρά χέρια» στις φυλακές του Κιργιστάν, έπειτα από το φόνο ενός αρχηγού της μαφίας.

«Αυτοί που πραγματοποιούν απεργία πείνας είναι δυσαρεστημένοι επειδή η κυβέρνηση δεν αντιδρά στη δράση τους την οποία ονόμασαν «Αν είσαι με τον λαό, ράψε το στόμα! Αν είσαι με το μέλλον, ράψε το στόμα!'», εξήγησε ένας εκπρόσωπος των σωφρονιστικών υπηρεσιών του Κιργιστάν (GSIN).

«Όμως αυτοί που ξεκίνησαν αυτό το κίνημα είναι στην πραγματικότητα οι αρχηγοί του κόσμου του εγκλήματος», πρόσθεσε.
Η εξέγερση των κρατουμένων άρχισε, μετά το φόνο ενός αρχηγού της μαφίας στη φυλακή. Μετά το φόνο, οι σωφρονιστικές υπηρεσίες έβαλαν τέλος στα προνόμια που είχαν οι μαφιόζοι κρατούμενοι.

Από το 2005, οι φυλακές αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας γίνονται τακτικά θέατρο εξεγέρσεων, απεργιών πείνας και πράξεων αυτοακρωτηριασμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από