Η Μπιορκ (φωτογραφία) λατρεύει τα μουσεία και δεν εξαντλεί το ενδιαφέρον της για αυτά σε μια τυπική επίσκεψη, έστω και σε μια βόλτα στο γκιφτ σοπ. Η 46χρονη Ισλανδή πρόκειται να δώσει συναυλία και να παρουσιάσει το «Biophilia», το τελευταίο της άλμπουμ στο Hall Of Science της Νέας Υόρκης τον Φεβρουάριο. Μάλιστα είπε πως δεν σκοπεύει να σταματήσει εκεί, ήδη συζητά και με άλλα μουσεία στην Ευρώπη και την Αμερική για επόμενες εμφανίσεις της.

Την ενδιαφέρουν χώροι ιδιαίτεροι, οι οποίοι δεν είναι συναυλιακοί, κάτι που να ταιριάζει στο καλλιτεχνικό της ταμπεραμέντο, κάτι διαφορετικό – βιομηχανικά κτίρια ή χώροι επιστήμης, όπως ήταν και το Μουσείο Επιστήμης και Αεροπορικής Βιομηχανίας στο Μάντσεστερ. Γι’ αυτό μάλιστα τελευταία έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στην αναζήτηση τέτοιων σημείων. «Εψαξα πολύ αλλά το Μουσείο στη Νέα Υόρκη είναι ακριβώς αυτό που ήθελα» δήλωσε τις προάλλες ανάμεσα στις πρόβες.

Και επειδή πιστεύει πως το «Biophilia» έχει σίγουρα μια «επιστημονική» πλευρά, λέει πως θέλει να την αφήσει να φανεί και στις συναυλίες. «Μας ενδιαφέρει η μουσικολογία και η διδασκαλία της μουσικής» είπε με την ευκαιρία. Το συγκεκριμένο μουσείο της Νέας Υόρκης δεν έχει ποτέ στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί σαν συναυλιακός χώρος και αυτό κεντρίζει ακόμη πιο πολύ το ενδιαφέρον της. Ομως ο πυρήνας της νέας της δουλειάς, όπως λέει, «είναι το να συνδυάζεις τις δομές της φύσης και της μουσικής. Αρα, είναι σαν αυτές οι μουσικές να βρίσκουν τώρα το σπίτι τους».