Τη θετική άποψη της πλειοψηφίας των κομμάτων στη Βουλή απέσπασε, σε πρώτη φάση, το σχέδιο νόμου «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», που προωθείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ, ενώ αντίθετη άποψη διατύπωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές πάντως επισήμαναν ότι από το τελικό κείμενο λείπουν διατάξεις που υπήρχαν στο αρχικό, με αποτέλεσμα να «τιμωρούνται» οι φιλόζωοι. Χαρακτηριστικά, η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Πιπιλή τάχθηκε μεν υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, διατύπωσε όμως σοβαρότατες ενστάσεις ενώπιον του παριστάμενου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριου Ροντούλη ότι «σειρά διατάξεων που υπήρχαν στην αρχική αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου… εξαφανίστηκε ύστερα από τρεις συνεδριάσεις της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής με συνέπεια το παρόν νομοθέτημα να «τιμωρεί» περισσότερο τους φιλόζωους και τους εθελοντές, παρά να δίνει το μήνυμα της Πολιτείας πως τα ζώα δεν είναι προς εκμετάλλευση, αλλά και οι φιλόζωοι δεν είναι νούμερα και γραφικοί».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Γιουματζίδης επισήμανε πως, μολονότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου έρχονται «σε μια κρίσιμη και δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, όπου πλήθος συμπολιτών μας αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες καταστάσεις και ζει κάτω από αντίξοες συνθήκες», εντούτοις – κατά την άποψή του – διαφάνηκε από τη συμμετοχή του κοινού στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου εκφράστηκαν οι απόψεις 12 φορέων, πως ο κόσμος ενδιαφέρεται στον κοινό σκοπό για την προστασία των ζώων.

«Η καθολική αυτή συμμετοχή του κόσμου είναι σαφές ότι μαρτυρά μια κοινωνία που δείχνει ευαισθησία πάνω στα συγκεκριμένα θέματα», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε ωστόσο ότι «η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων άργησε εκθέτοντας τη χώρα μας στο εσωτερικό και στο διεθνές επίπεδο».

Κατά την άποψή του, πάντως, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου «επιχειρείται να δοθεί ένα τέλος σε εικόνες ζώων που βιώνουν την εγκατάλειψη και περιφέρονται στους δρόμους, σε εικόνες ζώων που ζουν σε άθλιες συνθήκες όπως π.χ. σκυλιά αλυσοδεμένα σε βαρελόσπιτα και σε εικόνες ζώων που στοιβάζονται μέσα σε φορτηγά και μεταφέρονται για κερδοσκοπικούς λόγους σε χώρες της Ευρώπης».

Για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγειονομικού ελέγχου των ζώων έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Θόδωρος Ιγνατιάδης, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης διαπίστωσε σοβαρές θετικές διατάξεις ιδιαίτερα για τα οικόσιτα ζώα που βρίσκονται σε πολυκατοικίες, ενώ σοβαρές αντιρρήσεις εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.