Κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα «χτενίζουν» τα ψιλά γράμματα του προτεινόμενου σχεδίου σωτηρίας της Ελλάδας με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, ώστε να προετοιμαστούν σε περίπτωση που το κούρεμα είναι μεγαλύτερο από αυτό που είναι διατεθειμένα να δεχτούν και αποφασίσουν να προσφύγουν στα δικαστήρια, σύμφωνα με το Reuters.

Η κίνηση αυτή των hedge funds, σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, είναι πολύ πιθανό να γίνεται ως μέσο πίεσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα, αλλά δεν αποκλείεται κάποια από αυτά να υλοποιήσουν την απειλή τους εάν θεωρήσουν ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να πάρουν αρκετά χρήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισήμως έχει εξαιρεθεί από το κούρεμα, hedge funds μπορεί να επικαλεστούν στο δικαστήριο ότι κάτι τέτοιο συνιστά προνομιακή μεταχείριση. Αυτό θα μπορούσαν να το ισχυριστούν επενδυτές που έχουν αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα τα οποία έχουν εκδοθεί υπό το αγγλικό Δίκαιο σύμφωνα με πηγές του Reuters. Το αγγλικό Δίκαιο προβλέπει ότι όλοι οι επενδυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Η προσφυγή στα δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις αποτελεί προσφιλή τακτική των hedge funds – αρκετά από αυτά μάλιστα εξακολουθούν να κυνηγούν την Αργεντινή για αποζημιώσεις δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία της.

Επενδυτικά κεφάλαια που μπορεί να εξαναγκαστούν να συμμετάσχουν σε κούρεμα μεγαλύτερο από όσο είναι διατεθειμένα να συμφωνήσουν, έχουν αρκετές επιλογές για να κυνηγήσουν νομικά την Ελλάδα. Στις επιλογές αυτές περιλαμβάνεται προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (επειδή η περιουσία θεωρείται ανθρώπινο δικαίωμα) και στο Διεθνές Κέντρο Διακανονισμών για Επενδυτικές Διαφορές.

Πάντως ενέχει πολλούς κινδύνους η νομική κίνηση εκ μέρους των hedge funds κατά μιας ολόκληρης χώρας. Hedge funds όπως το Elliot Management, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, το οποίο ειδικεύεται σε τέτοιες τακτικές και έχει κερδίσει δίκες κατά της Αργεντινής, δεν έχει λάβει ακόμη τα χρήματα που του οφείλονται, σημειώνει το Reuters.