Την εκ νέου υποψηφιότητά του για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπονόησε ο Γιώργος Παπανδρέου στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα λίγους μήνες πριν από το προγραμματισμένο Συνέδριό της στη Νότια Αφρική.

Επί της ουσίας ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑ

ΣΟΚ κατά τη διάρκεια της τακτικής συνόδου της διεθνούς οργάνωσης στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής έβαλε τo πρώτo λιθαράκι στη διαδικασία της επανεκλογής του προλειαίνοντας συγχρόνως το έδαφος για την παραμονή του στο τιμόνι της. Παράλληλα ανέβασε και τον υδράργυρο στο θερμόμετρο της συνόδου αιφνιδιάζοντας με την πρότασή του που προβλέπει ανάδειξη νέας ηγεσίας της οργάνωσης (προέδρου και γραμματέα) με ανοιχτές διαδικασίες. Οχι δηλαδή μέσω προτάσεων μιας κλειστής επιτροπής όπως γινόταν ώς τώρα, αλλά μέσω των ψήφων των κομμάτων που θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο (Congress), το μεγαλύτερο όργανο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Λίγο πριν ολοκληρώσει την επίσημη ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρόταση – έκπληξη για τις διαδικασίες εκλογής. «Θα ήθελα να επισημάνω ένα κρίσιμο θέμα για μένα που αφορά τις εκλογές για την ηγεσία της οργάνωσης. Επειδή χρειάζεται να είμαστε μία οργάνωση έμπνευσης και ελπίδας αλλά και παράλληλα παράδειγμα δημοκρατικής λειτουργίας, πιστεύω ότι πρέπει να εκλέξουμε τον νέο πρόεδρο και γραμματέα με ανοιχτές διαδικασίες στο Συνέδριο».

Η πρόταση Παπανδρέου δεν συνάντησε αντιδράσεις, αντιθέτως χειροκροτήθηκε και υιοθετήθηκε. Μάλιστα αργότερα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, οι περισσότεροι σύνεδροι που τον πλησίασαν για να συνομιλήσουν μαζί του τον ενθάρρυναν να προχωρήσει εκ νέου στη διεκδίκηση της ηγεσίας της οργάνωσης. Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο ίδιος δεν εμφανίστηκε απρόθυμος στο να επιδιώξει την επανεκλογή του, αντιθέτως, έλεγαν συνεργάτες του, συμμετείχε ενεργά στη σχετική συζήτηση που έκανε με τους συνέδρους, εκπροσώπους πολλών σοσιαλιστικών κομμάτων από όλες τις ηπείρους.

Σύμφωνα με το καταστατικό της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεν υφίσταται κώλυμα εκλογής ενός ηγέτη ως προέδρου της οργάνωσης εάν τη συγκεκριμένη περίοδο που θα γίνει η διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας δεν είναι πρόεδρος ενός κόμματος – μέλους της. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο υποψήφιος επικεφαλής της είναι μία διακεκριμένη παγκοσμίως προσωπικότητα.

«Είναι χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει ο κ. Παπανδρέου» λένε συνεργάτες του υπενθυμίζοντας τόσο τη μεγάλη αναγνωρισιμότητά του όσο και τον ρόλο του ως πρώην πρωθυπουργού.