Θύελλα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και αντιδράσεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό προκάλεσε η παραδοχή δύο κορυφαίων υπουργών της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου, του Μιχ. Χρυσοχοΐδη και της Λούκας Κατσέλη, είτε ότι δεν είχαν διαβάσει καθόλου το Μνημόνιο είτε ότι είχαν ελλιπή γνώση του περιεχομένου του.

Η δήλωση πάντως που προκάλεσε σοκ ήταν του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η οποία διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του (στην τηλεόραση του Σκάι). «Δεν διάβασα το Μνημόνιο γιατί εκείνη την εποχή είχα άλλα καθήκοντα», παραδέχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και η συνέχεια ήταν καταιγιστική. Εκατοντάδες αναρτήσεις στο twitter με σχόλια που κινούνταν από την έντονη κριτική έως την ειρωνεία και τον χλευασμό, αλλά και αναταραχή στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.Παρόμοιου χαρακτήρα ήταν και η δήλωση της Λούκας Κατσέλη (στην εκπομπή «Ανατροπή» του Μega), σύμφωνα με την οποία η πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι είχε μάλλον επιπόλαιη γνώση του Μνημονίου. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «εγώ προσωπικά είδα το Μνημόνιο ένα Σάββατο πρωί για τρεις ώρες».

Ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με συνεργάτες του, αντέδρασε οργισμένα όταν πληροφορήθηκε – στην Κόστα Ρίκα, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς – τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη και της κ. Κατσέλη. Οπως διεμήνυαν συνεργάτες του, ο Παπανδρέου δηλώσε αποφασισμένος άμα τη επιστροφή του να βάλει τέλος στη φιλολογία για το πώς μπήκε η Ελλάδα Μνημόνιο, καθώς θεωρεί ότι η σχετική συζήτηση βλάπτει όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη χώρα.

Βουλευτές ζητούσαν στη Βουλή να υπάρξει επίσημη αποδοκιμασία για τον κ. Χρυσοχοΐδη και την κ. Κατσέλη από πλευράς ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις τους διότι, όπως έλεγαν, «εμείς κληθήκαμε να ψηφίσουμε με κλειστά τα μάτια το Μνημόνιο και τώρα αποκαλύπτεται πως δεν το είχαν διαβάσει ούτε οι συναρμόδιοι υπουργοί, να γνωρίζουν το περιεχόμενό του». Εμμεση αποδοκιμασία μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Παν. Μπεγλίτη (Σκάι) ότι εκείνος διάβασε το Μνημόνιο και γνώριζε τι ψήφιζε.

Η «ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ». Μπροστά στον ορυμαγδό των αντιδράσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης προέβη σε νέα γραπτή δήλωση (μέσω του facebook), επιμένοντας στην αρχική τοποθέτησή του και διευρύνοντας τον κύκλο των αποδεκτών της κριτικής του: «Ναι, επαναλαμβάνω ότι το Μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα όχι με το κείμενο αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης (…) Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής. Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών (…) Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό». Επιτιθέμενος ευθέως κατά του Γ. Παπανδρέου, ανέφερε πως «οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου και έσωσαν τη χώρα. Μακάρι να το είχα κάνει, μακάρι να το είχαμε κάνει και για το Μνημόνιο».

Από την πλευρά της, η Λούκα Κατσέλη σε νεότερη δήλωσή της τονίζει ότι επεξεργάστηκε τις διατάξεις του Μνημονίου στον ασφυκτικό χρόνο ωρών που είχε τεθεί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προκειμένου η χώρα να κάνει χρήση του Μηχανισμού Στήριξης. Και πρόσθεσε ότι εξαρχής είχε εκφράσει τις διαφωνίες της με το περιεχόμενο του Μνημονίου.