Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων θα έρθει για την κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που τη συναπαρτίζουν την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να συμφωνήσουν σε – προφανώς επώδυνα – μέτρα και να συνυπογράψουν ένα προ-Μνημόνιο, που τίθεται πλέον ως προϋπόθεση για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, όπως κατέστη σαφές χθες και προχθές στο Ecofin και το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας, ενώ πιθανότατα θα προκαλέσουν πολιτικές αναταράξεις και θα δρομολογήσουν εξελίξεις στην πολιτική σκηνή, καθώς ποτέ άλλοτε δεν παίχθηκαν τόσο πολλά (από τη χρεοκοπία της χώρας ώς την αλλαγή εργασιακών δεδομένων) σε τόσο συμπυκνωμένο χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί υπουργοί Οικονομικών και ο επίτροπος Ολι Ρεν έθεσαν, με χθεσινές δηλώσεις τους, σε κλοιό τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα ζητώντας τους να δεσμευθούν, συναινώντας στην εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Ειδικότερα, με βάση τα όσα αποφάσισε το Eurogroup, η Ελλάδα καλείται να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα καλυφθεί η χώρα από τον κίνδυνο προσφυγής για δανεισμό στις αγορές ώς το 2015. Ο επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε χθες ότι η εν λόγω συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί εντός του Ιανουαρίου, δηλαδή μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος είχε δίωρη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ αργά το βράδυ συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Στόχος των Βρυξελλών αλλά και της Αθήνας είναι να τηρηθεί το εξής χρονοδιάγραμμα: να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, στη συνέχεια να κλειδώσει η συμφωνία με τους ομολογιούχους και αμέσως μετά να εκταμιευτούν τα χρήματα της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος οικονομικής αρωγής προς την Ελλάδα.

ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑς. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε επίσης ότι οι πολιτικές δεσμεύσεις για το νέο πρόγραμμα είναι κρίσιμης σημασίας, λέγοντας ότι στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα πρέπει να συμβάλουν, κατά το μέρος που τους αναλογεί, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το κούρεμα των ομολόγων, το χθεσινό Eurogroup έδωσε εντολή στην ελληνική πλευρά να έλθει σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους και να τους πείσει να δεχθούν ένα επιτόκιο κάτω του 3,5% για τα ομόλογα που λήγουν ώς το 2020. Τα τεχνικά στοιχεία της συμφωνίας με τους ιδιώτες θα πρέπει να έχουν επί της ουσίας συμφωνηθεί ώς τις 3 Φεβρουαρίου, ούτως ώστε δέκα μέρες αργότερα να δημοσιοποιηθεί επισήμως η προς αυτούς προσφορά του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων στην Αθήνα, εφόσον το επιτόκιο διαμορφωθεί στα επίπεδα που προσδιόρισε προχθές ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (3,5%-4%), αναμένεται να κλείσει η συμφωνία τις επόμενες μέρες. Ο εκπρόσωπος των ιδιωτών ομολογιούχων (IIF) Τσαρλς Νταλάρα κάλεσε τους Ευρωπαίους να συναινέσουν σύντομα για να επιτευχθεί συμφωνία, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κινδυνεύσει ολόκληρη η ευρωζώνη.