H ύφεση επιστρέφει φέτος στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο καλεί την ευρωζώνη να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της από τις περικοπές των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει συγκεκριμένα ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα υποχωρήσει κατά μέσο όρο 0,5% φέτος έναντι πρόβλεψής του τον περασμένο Σεπτέμβριο για αύξηση 1,1%. Αντίθετα, για τις ΗΠΑ άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για ανάπτυξη κατά 1,8%.

Για την παγκόσμια οικονομία, εξάλλου, προβλέπει πλέον ανάπτυξη 3,25% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4%.

Ακολουθώντας τη γραμμή της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η έκθεση (World Economic Outlook) τάσσεται κατά των υπερβολικά αυστηρών μέτρων λιτότητας, όπως αυτά που επιβάλλονται σε ευρωπαϊκές χώρες για λόγους περιορισμού των ελλειμμάτων, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιβραδύνει περαιτέρω την ανάπτυξη. Μάλιστα κάλεσε ειδικά τις πλουσιότερες χώρες να χαλαρώσουν τον ρυθμό προσαρμογής τους.

Εξάλλου, το Ταμείο αναφέρεται στο μέλλον του ευρώ, λέγοντας ότι ενδεχόμενη αποτυχία του θα προκαλούσε άλλη μια παγκόσμια οικονομική ύφεση της κλίμακας του 2008.