Σε τροχιά εξόδου από τα καθήκοντα του οικονομικού εισαγγελέα βρίσκονται οι αντεισαγγελείς Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης μετά την αρχειοθέτηση των καταγγελιών τους περί παρεμβάσεων στο έργο τους.

«Η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή και την οικονομία αποτελεί πλέον εθνική προτεραιότητα. Η καταπολέμησή της συνιστά αδιαπραγμάτευτο στόχο για όλες τις συνταγματικά κατοχυρωμένες λειτουργίες και θεσμούς της ελληνικής δημοκρατικής Πολιτείας» επισημαίνει ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στο έγγραφό του, που απευθύνεται στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου σχετικά με την αντικατάσταση ή μη των δύο εισαγγελέων.

Σταθμίζοντας όμως όσα διαδραματίστηκαν τον τελευταίο μήνα με πρωταγωνιστές τους οικονομικούς εισαγγελείς, ο υπουργός Δικαιοσύνης αντιτείνει ότι «η εθνική αυτή προσπάθεια δεν μπορεί να αποδυναμώνεται από γκρίζες, νεφελώδεις και ατεκμηρίωτες καταγγελίες για πρόσωπα και συμφέροντα που δήθεν παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης της αλήθειας».

Ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, αναγνωρίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα του αρμόδιου υπουργού να αποστείλει ερώτημα αντικατάστασης, δήλωσε: «Εγώ θέλω να συνεχίσω να υπηρετώ τη Δικαιοσύνη ως οικονομικός εισαγγελέας, αλλά όπου και αν με τοποθετήσει η υπηρεσία μου θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου».

Για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κάνει λόγο από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, επισημαίνοντας ότι ο κ. Παπαϊωάννου «επιτιμά τους δικαστές γιατί εφάρμοσαν τα συνταγματικώς οριζόμενα. Και αυτό είναι πρωτοφανές».

Ανακοίνωση στήριξης. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με μία σκληρή ανακοίνωσή της στηρίζει την απόφαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη να διαβιβάσει τη δικογραφία για την ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή, φωτογραφίζοντας τους υπουργούς Ανδρέα Λοβέρδο και Αννα Διαμαντοπούλου, με αφορμή δηλώσεις τους για την υπόθεση αυτή.

«Οι ρόλοι των λειτουργών των τριών εξουσιών του κράτους σε μία χώρα δικαίου είναι διακριτοί και οι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας μας, είτε το θέλουν μερικοί, είτε όχι, είναι αποφασισμένοι να υπερασπίζονται το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών. Συνεπώς, διαβεβαιώνουν τον ελληνικό λαό ότι τηρούν με ευλάβεια τη συνταγματική νομιμότητα και διαφυλάττουν την ισότητα όλων των πολιτών έναντι των νόμων, χωρίς διακρίσεις, μη ενδίδοντες σε παρεμβάσεις από όπου και αν προέρχονται και μη πτοούμενοι από απειλές περί «μακελειών», που μπορούν να ερμηνευθούν (οι απειλές) ως δηλώσεις επικίνδυνης αφέλειας», επισημαίνουν οι δικαστές.

Χθες, πάντως, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε να διαβιβαστεί αμέσως ο φάκελος για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ και ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος εξέφρασε την ίδια άποψη.